Biden: SAD i saveznici će odgovoriti na napad Rusije na Ukrajinu

24.02.2022.

07:18

Autor: HRT/Hina/J.L.

Američki predsjednik Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden

Foto: Kevin Lamarque / REUTERS

Sjedinjene Države i njezini saveznici će ujedinjeno i odlučno odgovoriti na neisprovocirani i neopravdani napad ruskih vojnih snaga na Ukrajinu, izjavio je američki predsjednik Joe Biden nakon što su se čule eksplozije u glavnom gradu Ukrajine Kijevu.

"Ruski predsjednik Vladimir Putin odabrao je rat s predumišljajem koji će donijeti katastrofalne gubitke života i ljudske patnje. Samo Rusija je odgovorna za smrt i uništenje koje će ovaj napad donijeti. Svijet će Rusiju smatrati odgovornom, rekao je američki predsjednik Joe Biden u priopćenju objavljenom kasno u srijedu.

Biden je rekao da će u četvrtak objaviti daljnje mjere koje će Sjedinjene Države i njihovi saveznici uvesti Rusiji.

On je dodao da će pratiti situaciju iz Bijele kuće prije nego što se u četvrtak rano sastane sa svojim kolegama iz G7, grupe sedam naprednih ekonomija.

Zatim će, kako je rekao, razgovarati s američkim narodom kako bi najavio posljedice koje će Sjedinjene Države, saveznici i partneri nametnuti Rusiji zbog toga nepotrebnog čina agresije na Ukrajinu i globalnog mira i sigurnosti.

Biden je rekao da će Washington također koordinirati sa saveznicima u NATO-u kako bi osigurao snažan, ujedinjen odgovor koji odvraća svaku agresiju protiv saveza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!