Ukrajinski veleposlanik pri UN-u: Ne postoji čistilište za ratne zločince, oni idu ravno u pakao

24.02.2022.

06:29

Autor: Branka Slavica/I.Z./HRT

Sergiy Kyslytsya

Sergiy Kyslytsya

Foto: Carlo Allegri / REUTERS

Dramatična kasnovečernja sjednica Vijeća sigurnosti UN sazvana na zahtjev Ukrajine završila je riječima ukrajinskog veleposlanika pri UN-u Sergiya Kyslytsya koje je uputio stalnom ruskom visokom predstavniku pri UN-u Vassilyu Nebenziai - Veleposlaniče, ne postoji čistilište za ratne zločince, oni idu ravno u pakao.

Ukrajinski je veleposlanik od UN-a zatražio da zaustavi rat u Ukrajini, jer "kasno je za razgovore o deeskalaciji". Od ruskog je diplomata tražio i da potvrdi da Rusija neće granatirati i bombardirati ukrajinske gradove.

- Trebam li pustiti video u kojem Putin objavljuje početak vojne operacije u Ukrajini, pitao je Kyslytsy.

Ruski je veleposlanik odgovorio: To se ne zove rat. To je posebna vojna operacija u Donbasu.

Zasjedanje je počelo apelom za mir glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa. Guterres je kazao kako je bio u krivu kada nije vjerovao glasinama da je rat u Ukrajini neminovan.

- Ako je vojna operacija spremna, iz dubine srca želim reći samo jedno: predsjedniče Putin, zaustavite napad svojih trupa na Ukrajinu. Dajte šansu miru. Previše je ljudi već umrlo, apelirao je glavni tajnik UN-a.

Pola sata kasnije, dok je Vijeće sigurnosti raspravljalo o situaciji u Ukrajini, a većina članica pozivala Rusiju da se suzdrži od agresije i da priliku diplomaciji, ruski je predsjednik u televizijskom obraćanju naciji objavio početak vojne operacije u toj zemlji.

Američka veleposlanica pri UN-u Linda Thomas- Greenfield najavila je za sutra izglasavanje nove rezoluciju o Ukrajini u Vijeću sigurnosti, no prihvaćanje tog dokumenta zaustavit će Rusija koja kao stalna članica ima pravo veta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!