Biden s čelnicima Švedske i Finske: Ispunjavate sve uvjete za ulazak u NATO

16:52 / 19.05.2022.

Autor: Dnevnik/P.F./I.Z./HRT/Hina

Biden se susreo s čelnicima Švedske i Finske

Biden se susreo s čelnicima Švedske i Finske

Foto: Evelyn Hockstein / REUTERS

Američki predsjednik Joe Biden susreo se u Bijeloj kući s čelnicima Švedske i Finske nakon što su te dvije zemlje napustile svoju dugogodišnju neutralnost i podnijele zahtjev za učlanjenjem u NATO savez, kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine. Rekao je da Švedska i Finska ispunjavaju sve uvjete za ulazak u NATO.


Dan nakon što su i službeno podnijeli zahtjev za ulazak u NATO, finski predsjednik Sauli Niiniste švedska premijerka Magdalena Andersson stigli su u Washington. Pristupanje Savezu i europska sigurnost bile su glavne teme razgovora s američkim predsjednikom Bidenom.  O svemu je u središnjem Dnevniku HTV-a izvijestila dopisnica HRT-a iz SAD-a novinarka Branka Slavica.

- Predsjednik Biden je ovdje u Bijeloj kući snažno podržao ulazak Finske i Švedske u NATO. Kazao je kako je riječ o državama koje već surađuju sa savezom i koje zadovoljavaju sve vojne i političke kriterije te koje će zapravo biti veliki doprinos Savezu. On će zahtjev odmah uputiti  u Senat gdje se očekuje da bude hitno potvrđen uz potporu republikanaca i demokrat, izvijestila je Slavica.

- Čelnici Finske i Švedske u Washingtonu su izrazili čvrstu potporu Ukrajini, snažno su osudili rusku agresiju. Obje države već vojno i humanitarno pomažu napadnutu zemlju. Samo u tri mjeseca rat u Europi promijenio desetljećima dugu, u slučaju Švedske stoljećima, glavnu komponentu vanjske politike - neutralnost, rekla je Slavica.

- Tema razgovora je bila i Turska.Washington je uvjeren da Ankara u konačnici neće spriječiti primanje novih članica u Savez. I Švedska i Finska izravno pregovaraju s Turskom, no prisutan je snažan diplomatski angažman Washingtona. Jučer su razgovarali i američki državni tajnik i njegov turski kolega, dodala je.

- Danas smo saznali da je i tema ranijih sastanaka američkog predsjednika i njegovog finskog kolege upravo bila pristup Finske NATO-u i da su zajedno kontaktirali švedsku premijerku, navela je.

- Koliko je ovo važno za predsjednika Bidena svjedoči i to da je ovaj sastanak održao uoči svoje prve predsjedničke turneje posjeta Aziji, istaknula je Slavica u javljanju iz Washingtona.

Nekoliko sati prije svoga prvog predsjedničkog puta u Aziju, Joe Biden se susreo sa švedskom premijerkom Magdalenom Andersson i finskim predsjednikom Saulijem Niinistöm u Bijeloj kući kako bi raspravio njihove zahtjeve za članstvom u NATO-u.

Biden je rekao da Švedska i Finska, čije je čelnike primio u Bijeloj kući, ispunjavaju sve uvjete za ulazak u NATO.

- Danas sam ponosan što mogu potvrditi da imaju posvemašnju potporu SAD-a, istaknuo je, pošto je u Ovalnom uredu razgovarao sa švedskom premijerkom Magdalenom Andersson i s finskim predsjednikom Saulijem Niinistom.

Američki predsjednik je u glasovitom ružičnjaku Bijele kuće u kojemu su se vijorile zastave triju zemalja, ponovio da će SAD raditi s dvjema nordijskim zemljama kako bi se oduprle svakoj agresiji kojoj bi mogle biti izložene tijekom postupka pristupanja.

- Ovo je velik i poseban dan, dan kada s radošću dajem odlučnu potporu na putu prema članstvu dvjema zemljama, dvjema snažnim demokracijama, zemljama partnerima na koje se možemo osloniti, rekao je predsjednik SAD-a Joe Biden.

Pozivajući dvoje čelnika u Washington dan nakon predaje službene kandidature njihovih zemalja, SAD još jednom pokazuje nestrpljivost kada je riječ o širenju Saveza u kojemu zapravo vodi glavnu riječ.

Premda velika većina zemalja članica NATO-a dijeli to oduševljenje, Turska je zaprijetila blokadom procesa. Finski predsjednik Sauli Niinisto je rekao da je spreman razgovarati s Ankarom o njezinoj zabrinutosti.

- Osuđujemo terorizam u svim njegovim oblicima, dodao je, dok turske vlasti optužuju dvije zemlje da pružaju utočište teroristima kurdskog PKK-a.

- Zajedno smo na ovom povijesnom putu kojim tražimo ulazak u NATO. Odluku smo donijeli nakon relativno kratkog, ali vrlo temeljitog procesa, u kojem je najvažnije bilo javno mišljenje, a Finska je jedinstvena u ovoj odluci, rekao je finski predsjednik Niinisto.

Švedska premijerka Magdalena Andersson rekla je da trenutačno razgovara s Turskom kako bi riješili ta pitanja.

- Gospodine predsjedniče, vaša potpora jamči nam sigurnost i radujemo se brzoj ratifikaciji svih članica NATO-a. Razgovaramo sa svim članicama, uključujući Tursku, i nadamo se brzom rješavanju mogućih problema vezanih za stalno članstvo, rekla je Bidenu švedska premijerka Andersson. 

SAD je sve dosad vjerovao da može ukloniti tu blokadu, a na nacionalnoj razini ratifikacija NATO-ova proširenja treba biti tek formalnost. Joe Biden je rekao da će američkom Kongresu, gdje su obje stranke, začudo, postigle konsenzus o toj temi, uputiti zahtjev da "čim prije" prihvati kandidaturu Finske i Švedske.

- Kad nove članice ulaze u NATO, to nije prijetnja nijednoj zemlji. I nikad nije bila. Zadaća NATO-a je braniti se od agresije, rekao je američki predsjednik, smjerajući na retoriku Rusije koja svako širenje Saveza smatra prijetnjom.

Američki predsjednik je ujedno podsjetio, radi domaće javnosti, da se od osnutka Saveza glasoviti 5. članak, po kojemu je napad na jednu članicu napad na sve članice, primijenio samo jednom.

- Bio je to slučaj nakon napada 11. rujna 2001. i svi su naši saveznici stali uz nas u to vrijeme, istaknuo je Biden.

video thumb

Svih 30 zemalja članica NATO saveza mora odobriti ulazak novih članica. Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je u videu objavljenom danas na Twitteru da je Turska rekla saveznicima da će odbiti švedsko i finsko članstvo.

NATO intenzivno radi na rješavanju spora s Turskom u vezi s primanjem Švedske i Finske u taj vojni savez. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg poručio je da različita mišljenja unutar Saveza nisu neuobičajena i da su turski zahtjevi uzeti u obzir.

Američki državni tajnik Antony Blinken u New Yorku je o tome razgovarao s turskim šefom diplomacije Cavusogluom.

- Neprihvatljivo je da zemlje koje žele biti kandidati podupiru terorističke organizacije koje nas napadaju. Nije riječ samo o političkoj potpori. Recimo, Švedska ih opskrbljuje oružjem. Tvrdi da je ono namijenjeno borbi protiv ekstremnih islamista. Tim oružjem nas napadaju, žrtve su naši sigurnosni službenici, vojnici i civili. S druge strane, neprihvatljivo je da zemlja koja želi biti saveznik uvodi ograničenja na izvoz obrambenih proizvoda drugom savezniku, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!