Washington odlučno podupire kandidaturu Finske i Švedske za NATO

19.05.2022.

00:01

Autor: I.Z./HRT/Hina

Washington odlučno podupire kandidaturu Finske i Švedske za NATO

Washington odlučno podupire kandidaturu Finske i Švedske za NATO

Foto: Elizabeth Frantz / REUTERS

Sjedinjene Države danas su izrazile odlučnu potporu zahtjevu Finske i Švedske za članstvo u NATO-u, obećavši da će biti na njihovoj strani u slučaju ruske "prijetnje".

- Srdačno pozdravljam i odlučno podupirem povijesnu kandidaturu Finske i Švedske, rekao je predsjednik Joe Biden koji sutra treba primiti švedsku ministricu Magdalenu Andersson i finskog predsjednika Saulija Niinista u Bijeloj kući.

Demokratski predsjednik je u priopćenju rekao da "jedva čeka da surađuje s američkim Kongresom i s našim saveznicima u NATO-u kako bi Finska i Švedska uskoro ušle u najsnažniji obrambeni savez u povijesti".

Ove dvije nordijske zemlje predale su danas službenu kandidaturu.

Premda su tijekom povijesti bile neutralne, naglo su promijenile smjer nakon ruske invazije na Ukrajinu krajem veljače, što je utjecalo i na njihovu javnost koja je dotad bila suzdržana prema članstvu u Sjevernoatlantskom savezu.

Stockholm i Helsinki su se stoga odlučili stati pod NATO-ov kišobran, dakle konkretno pod vojnu zaštitu drugih europskih zemalja i napose SAD-a, nakon napada Moskve na susjednu zemlju.

Kandidature sada moraju proći dvije važne etape, što je proces koji može potrajati mjesecima: potpisivanje protokola o pristupanju, a onda ratifikaciju u parlamentima 30 zemalja članica.

Gotovo su sve zemlje pozitivno dočekale finski i švedski zahtjev za članstvo. U Washingtonu je dobio gotovo jednoglasnu potporu i potvrda u Kongresu trebala bi biti tek formalnost.

No Turska prijeti da će uložiti veto na to proširenje i u srijedu se ponovno usprotivila pristupanju dviju zemalja.

Ankara optužuje Švedsku da je "rasadnik terorističkih organizacija" poput kurdskog PKK-a i zamjera dvjema zemljama da ne odobravaju izručenje osoba optuženih za "terorizam" i da su obustavile izvoz oružja u Tursku.

Američki državni tajnik Antony Blinken koji je razgovarao telefonom s NATO-ovim glavnim tajnikom Jensom Stoltenbergom, sastao se danas New Yorku s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom ne bi li pokušali riješiti problem.

- S razlogom smo zabrinuti za sigurnost, istaknuo je turski ministar.

- Želimo razlike prevladati dijalogom i diplomacijom, rekao je Mevlut Cavusoglu, ostavljajući otvorena vrata rješenju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!