Biden sjevernoirskim liderima: Treba zgrabiti neviđenu gospodarsku priliku

12.04.2023.

Zadnja izmjena 16:23

Autor: T.V./HRT/Hina

Biden u posjetu Irskoj

Biden u posjetu Irskoj

Foto: Kevin Lamarque / REUTERS

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je sjevernoirske političke lidere da obnove mješovitu vladu unionista i republikanaca u govoru održanom povodom 25. godišnjice mirovnog sporazuma na Veliki petak i dodao da su brojne američke korporacije spremne ulagati u regiju.


Ponosan na svoje irsko podrijetlo, Biden je proveo tek nešto više od pola dana u Sjevernoj Irskoj, pokrajini Ujedinjenog Kraljevstva gdje se sastao i s britanskom premijerom Rishijem Sunakom i zatim otputovao u dvodnevni posjet Republici Irskoj gdje će održati govore, sastati se s dužnosnicima i daljom rodbinom.

Kratak Bidenov posjet Belfastu dogodio se u vrijeme političkog zastoja u toj regiji u kojoj zbog spora o trgovinskim aranžmanima nakon brexita više od godinu dana ne djeluje u punom sastavu mješoviti lokalni parlament, a upravo je on ključ mirovnog sporazuma iz 1998.

- Trebale su duge godine napornog rata da dođemo do ovog, rekao je Biden u govoru održanom u kampusu Sveučilišta Ulster u Belfastu.

Naglasio je pritom koliko se grad promijenio otkako ga je zadnji put posjetio, tada kao mladi američki senator.

- Danas je Belfast žila kucavica Sjeverne Irske i treba zgrabiti dosad neviđenu gospodarsku priliku. Brojne su velike američke korporacije koje samo čekaju da dođu ovdje i žele ulagati, poručio je američki predsjednik.

Zajednička vlada protestantskih unionista i irskih nacionalista presudna je za budućnost Sjeverne Irske i samo učinkovita vlada "moći će privući još veću priliku za ovu regiju", rekao je Biden.

- Stoga se nadam i da će se lokalni parlament i izvršna vlast brzo ponovno uspostaviti. Odluka je na vama, ne na meni, ali nadam se da će se dogoditi, rekao je publici među kojima su bili lideri pet vodećih političkih stranaka Sjeverne Irske.

"Golema šeta"


Probritanski unionistički i proirski nacionalistički čelnici sklopili su malo vjerojatan mirovni sporazum 10. travnja 1998., na Veliki petak, nakon maratonskih pregovora i uz posredovanje Washingtona čime je okončan tri desetljeća dug razorni sektaški sukob u Sjevernoj Irskoj obilježen terorističkim napadima.

Međutim, britanski izlazak iz Europske unije (brexit) donio je i teške pregovore Londona i Bruxellesa o trgovini na granici između Irske i Sjeverne Irske i strah da bi novi režim mogao potkopati Sporazum od Velikog petka.

I Sunak i Biden u srijedu su govorili "o neslućenim gospodarskim prilikama" za Sjevernu Irsku.

Unatoč tome što su se Britanija i Europska unija u veljači suglasile da revidiraju aranžmane i dogovorile su novi tzv. Windsorski okvir, on još nije dobio potporu probritanske Demokratske unionističke stranke (DUP).

Stranka je bojkotirala decentraliziranu vladu Sjeverne Irske 14 mjeseci zbog tog pitanja čime je osakatila lokalni parlament te ne pokazuje znakove da se kani vratiti podjeli vlasti.

- Nedavni Windsorski okvir nudi stabilnost kako bi se ohrabrila velika ulaganja, poručio je Biden.

Jedan od arhitekata Sporazuma Velikog Petka, bivši irski premijer Bertie Ahern rekao je da je "golema šteta" što lokalni parlament nije u funkciji jer bi mu se u tom slučaju mogao obratiti američki predsjednik.

Biden će u četvrtak održati govor u irskom parlamentu.

"Nije protubritanski"


Stranka DUP rekla je da je Bidenov posjet - prvi posjet tog regiji nekog američkog predsjednika u zadnjih deset godina - neće uvjeriti da okonča prosvjed protiv trgovinskog sporazuma koji je za tu pokrajinu drukčiji nego za ostatak Ujedinjenog Kraljevstva.

DUP je kritizirao neke Bidenove intervencije tijekom pregovora o brexitu, a jedan od DUP-ovih zastupnika, Sammy Wilson, nazvao je Bidena "protubritanskim" političarom u srijedu u intervjuu za britanski list.

- Predsjednik Biden "pokazuje da nije protubritanac, odgovorila je dužnosnica Bijele kuće Amanda Sloat.

Biden se sastao sa sjevernoirskim liderima, među njima i s predsjednikom DUP-a Jeffreyjem Donaldsonom u sat vremena dugom razgovoru.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!