12:42 / 10.06.2021.

Autor: T.V./A.P.C/HRT/Hina

Johnson: Biden je veliki dašak svježeg zraka

Joe Biden i Boris Johnson uoči summita G7

Joe Biden i Boris Johnson uoči summita G7

Foto: Toby Melville / REUTERS

Britanski premijer Boris Johnson pohvalio je američkog predsjednika Joea Bidena i nakon razgovora s Bidenom uoči summita G7 u Carbis Bayu, nazvao ga je "velikim daškom svježeg zraka" jer želi surađivati s Londonom na raznim područjima - od klimatskih promjena, COVID-19 - do pitanja sigurnosti. Na prvom sastanku uživo, Biden i Johnson istaknuli su prije svega povijesni savez svojih dviju zemalja, ostavljajući po strani razlike oko Sjeverne Irske vezane uz napetosti nakon brexita.


- To je novo, interesantno je i jako marljivo zajedno radimo. Razgovarali smo oko sat i dvadeset minuta. To je bila duga, duga, dobra sesija. Pokrili smo ogroman raspon tema, izjavio je Johnson nakon razgovoara s američkim predsjednikom u Engleskoj.  


Biden želi iskoristiti europsku turneju koja počinje summitom G7 od petka do nedjelje kako bi obnovio multilateralnu vjerodostojnost, nakon mandata Donalda Trumpa, predsjednika koji je odbacio neke američke saveznike u Europi i Aziji.


- Potvrdili smo naš posebni odnos, ne kažem to olako, posebni odnos naših naroda, rekao je američki predsjednik novinarima.


Johnson je umanjio značaj neslaganja s Washingtonom oko utjecaja brexita na mir u Sjevernoj Irskoj, rekavši da su Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Europska unija imale "potpunu harmoniju" u pronalaženju rješenja za podržavanje mirovnog sporazuma iz 1998. godine.


- Postoji potpuna harmonija oko potrebe da nastavimo dalje, nađemo rješenja i osiguramo pridržavanje belfastskog Sporazuma na Veliki petak, kazao je Johnson.


Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan poručio je kako je Bidenov stav da je Sporazum na Veliki petak "temelj miroljubive koegzistencije u Sjevernoj Irskoj".

video thumb

Američki predsjednik Joe Biden dolaskom u Veliku Britaniju počeo je svoju prvu turneju Europom. Idućih će osam dana sudjelovati na summitu čelnika najvažnijih industrijskih sila svijeta G7 u Cornwallu, summitu NATO-a, sastanku EU-a i SAD-a te u Ženevi razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

- Ovo je moje prvo putovanje u inozemstvo kao predsjednika Sjedinjenih Država. U svakom trenutku jasno ćemo staviti do znanja da su se Sjedinjene Američke Države vratile te da svjetske demokracije stoje zajedno kako bi se uhvatile ukoštac s najtežim izazovima i pitanjima koja su najvažnija za našu budućnost, poručio je Biden u obraćanju američkim vojnicima stacioniranim u Velikoj Britaniji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!