19:22 / 23.03.2022.

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Diplomatska ofenziva - EU i SAD sutra objavljuju nove sankcije Rusiji

Diplomatske akcije oko Ukrajine

Diplomatske akcije oko Ukrajine

Foto: Leah Millis/Maxar Technologies / REUTERS/Shutterstock

Američki predsjednik Joe Biden dolazi u Bruxelles, Europska unija i SAD sutra će objaviti nove sankcije, ali Rusija uzvraća svojima. Vladimir Putin objavio je da će za isporuke plina "neprijateljskim zemljama" kao što su članice Europske unije i SAD, Rusija primati samo rusku valutu. Cijena plina nakon toga na europskim je tržištima osjetno porasla.

Dok u New Yorku naveliko traje diplomatska borba - Generalna skupština raspravlja o nacrtima dviju rezolucija u vezi s trenutačnim humanitarnim stanjem u Ukrajini, ona meksičko-francuska spominje rusku ulogu u ratu, a južnoafrička ne - iz Washingtona put Europe kreće prvi stanar Bijele kuće.

- Gospodine Predsjedniče, koliko ste zabrinuti zbog mogućnosti biološkog rata? I toga da Vladimir Putin ima kemijsko oružje? 

- Mislim da je to stvarna opasnost. Hvala Vam, rekao je američki predsjednik Joe Biden.

U obraćanju francuskim parlamentarcima Volodimir Zelenski traži francusku potporu teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine, nove pošiljke vojne pomoći i novi paket sankcija Moskvi svakog tjedna. 

- Francuske tvrtke, uključujući i Renault ili trgovački lanac Auchan, trebaju napustiti rusko tržište. Moraju prestati sponzorirati ruski ratni stroj. Ubijanje djece i žena, silovanja. Svakoga treba podsjetiti da su vrijednosti vrednije od profita, ističe Volodimir Zelenski. 

- Ruski oligarsi već osjećaju posljedice uvedenih sankcija. Zamrznuli smo njihovu gotovo 800 milijuna eura vrijednu imovinu, kaže glasnogovornik francuske vlade Gabriel Attal

Ukrajinski lider putem videoveze obraća se i japanskom parlamentu, apelira na još jači ekonomski pritisak na Rusiju.

- Razmotrit ćemo daljnje sankcije protiv Rusije, a uz već izdvojenih 100 milijuna dolara humanitarne pomoći, planiramo i dodatnu pomoć, kaže japanski premijer Fumio Kishida

Poljska sigurnosna agencija zahtijeva od ministarstva vanjskih poslova da protjera iz zemlje 45 ruskih diplomata, za koje sumnja da su zapravo ruski špijuni. Putinova saveznica Bjelorusija, pak, zatvara ukrajinski konzulat u Brestu, gdje više nema ukrajinskih diplomata, te traži da Minsk napusti još uvijek nepotvrđeni broj ukrajinskog diplomatskog osoblja.

- Imaju 72 sata da napuste Bjelorusiju. Preostali ukrajinski diplomati u Minsku nastavit će raditi po principu jedan diplomat na četiri člana osoblja, ali isključivo uz poštovanje odredbi Bečke konvencije, kaže glasnogovornik bjeloruskog Ministarstva vanjskih poslova Anatolij Glaz

U raspravi o proračunu u Bundestagu njemački kancelar poručuje - rat uništava Ukrajinu, ali i rusku budućnost. Uz postojeće LNG terminale, kaže Scholz, gradit ćemo nove još brže nego dosad, a velike energetske kompanije morat će u skladištima u svakom trenutku imati minimum zaliha.

- Desetljećima je rasla naša ovisnost o ruskoj nafti, ugljenu i plinu. Prekinut ćemo tu ovisnost što prije. Ali ako to učinimo preko noći, to će i našu zemlju i cijelu Europu gurnuti u recesiju. Bit će ugroženo stotine tisuća radnih mjesta kao i cijele industrijske grane. Istina je da će već donesene sankcije teško pogoditi mnoge građane, ne samo kada je u pitanju punjenje automobilskih rezervoara benzinom. Sankcije, međutim, ne smiju pogoditi europske države jače nego ruski državni vrh, govori njemački kancelar Olaf Scholz

Za to vrijeme, imperija uzvraća udarac. Vladimir Putin izjavljuje da će za isporuke plina "neprijateljskim zemljama", a što uključuje i SAD i članice Europske unije, Rusija ubuduće primati samo ruski rubalj. 

- Želim napomenuti da će Rusija nastaviti isporučivati prirodni plin u skladu s količinama i cijenama utvrđenim prije zaključenim ugovorima, kaže Vladimir Putin. 

Nakon aneksije Krima 2014. Moskva je suspendirana iz skupine osam najrazvijenijih zemlja svijeta. Ostala je u skupini G20, koja uključuje i države koje nisu osudile rusku invaziju na Ukrajinu ili uvele sankcije Putinovu režimu. Vladar Kremlja zasad planira sudjelovati na summitu G20 u Indoneziji potkraj godine.

- Skupina G20 je multilateralni format, unutar nje postoje različita mišljenja. Jasno je da će Amerikanci nastaviti s diplomatskim pritiskom, ali svjedočimo tomu da se brojne zemlje radije pridržavaju svojeg neovisnog i suverenog stajališta, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. 

- Skupina G20 glavni je forum za međunarodnu ekonomsku suradnju, okuplja najveće svjetske ekonomije. Rusija je bitan član, a nitko od ostalih članova nema pravo ukloniti bilo koju drugu zemlju iz članstva, ističe glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin

Na tjednoj općoj audijenciji poglavar Katoličke crkve traži od prisutnih vjernika da se prisjete svih žrtava rata - mrtvih, uključujući i poginule vojnike na obje strane, ranjenih, beskućnika i izbjeglica.

- Neka Gospodin pošalje svoj duh kako bismo shvatili da je rat poraz čovječnosti, da moramo poraziti sve one koji vode rat. Gospodin nas tada može osloboditi od te potrebe za samouništavanjem. Pomolimo se da svjetski čelnici shvate da kupnja i proizvodnja oružja nije rješenje problema. Rješenje je suradnja radi postizanja mira, rekao je papa Franjo

Rusko ministarstvo obrane za to vrijeme pušta u svijet snimku polijetanja u svemir Sojuza s prepoznatljivim slovom Z na raketi, simbolom ruske invazije na suverenu Ukrajinu.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!