20:42 / 09.08.2021.

Autor: V.G./Hina/HRT

Velika Britanija i SAD uvode nove sankcije Lukašenku

Joe Biden

Joe Biden

Foto: Jonathan Ernst / Reuters

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je u ponedjeljak odluku kojom se uvode nove sankcije protiv režima bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, jačajući pritisak na bjelorusku vladu u koordinaciji s Velikom Britanijom i Kanadom.

Na godišnjicu predsjedničkih izbora u Bjelorusiji za koje se tvrdi da ih je Lukašenko namjestio, SAD će također uvesti najveći krug sankcija do sada protiv bjeloruskih državljana i entiteta, ciljajući lokalno gospodarstvo i Bjeloruski olimpijski odbor, rekao je dužnosnik Bijele kuće.

Američko ministarstvo financija stavit će na crni popis tvrtku Belaruskali OAO, jedno od najvećih državnih poduzeća u zemlji i jedan od najvećih svjetskih proizvođača potaše, koju se koristi u gnojivima i glavni je bjeloruski izvor prihoda.

Bjeloruski olimpijski odbor također će biti obuhvaćen sankcijama, rekao je dužnosnik, zbog optužbi da je sudjelovao u pranju novca, izbjegavanju sankcija i zaobilaženju zabrana izdavanja viza.

Novi krug sankcija dolazi pošto se bjeloruska atletičarka Kristina Timanovska tijekom Olimpijade u Tokiju odbila ukrcati na let kući protiv svoje volje i zatražila izbjeglički status u Poljskoj.

Zapadne vlade žele pojačati pritisak na Lukašenka, koji je pod optužbama da je namjestio predsjedničke izbore u kolovozu 2020. te da primjenjuje silu protiv oporbe kako bi produžio svoju 27-ogodišnju vladavinu. Lukašenko tvrdi da su izbori bili pošteni. Deseci tisuća ljudi izišli su na ulice nakon izbora, na što su vlasti uzvratile brojnim uhićenjima oponenata. Mnogi od njih bili su prisiljeni otići u egzil u inozemstvo.

Velika Britanija također je u ponedjeljak najavila nove sankcije protiv Lukašenka, koje ciljaju na izvoz naftnih proizvoda i potaše.

Lukašenko je poručio da je spreman pregovarati sa Zapadom umjesto rata sankcijama.

Nove sankcije uvela je i Kanada zbog sustavnog kršenja ljudskih prava u Bjelorusiji. 

Britanija uvela nove sankcije Bjelorusiji

Velika Britanija je u ponedjeljak uvela sankcije nad bjeloruskim izvozom potaše i nafte kako bi smanjivanjem prihoda stvorila pritisak na predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Britanija je sankcionirala i bjeloruski financijski sektor povezan s vlašću, a bjeloruskim aviokompanijama se zabranjuje da lete i slijeću na britanski teritorij.

Ove sankcije pokazuju da Britanija ne prihvaća Lukašenkovo djelovanje od krivotvorenih izbora, rekao je britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab.

Lukašenkov režim nastavlja gušiti demokraciju i kršiti ljudska prava u Bjelorusiji, dodao je britanski šef diplomacije.

Zapadne sankcije dosad nisu uspjele utjecati na Lukašenka, na vlasti od 1994. godine, da promijeni način svoje vladavine.

Sankcionirana je i bjeloruska državna tvrtka BPC koja proizvodi potašu (kalijev karbonat), glavnu sirovinu kojom država zarađuje stranu valutu, većinom kroz baltičku luku Klaipeda u Litvi.

Ove mjere značajan su dodatni korak u stvaranju pritiska na Lukašenkov režim, priopćilo je britansko ministarstvo vanjskih poslova.

One su pažljivo promišljene kako bi stvarale pritisak na Lukašenka, državne institucije i one oko njega, kako bi promijenili ponašanje. Pritom se minimiziraju, koliko je to moguće, neželjene posljedice za širu bjelorusku populaciju, navodi se.

Lukašenko je pak u ponedjeljak je rekao da poziva zapadne zemlje za pregovarački stol, umjesto rata sankcijama, osudivši pritom nove britanske mjere i kazavši da bi one Britaniji mogle "izići na nos". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!