22:30 / 28.08.2021.

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

Biden: "Vrlo vjerojatan" napad u zračnoj luci Kabula za 24 do 36 sati

Joe Biden

Joe Biden

Foto: Elizabeth Frantz / REUTERS

Američki predsjednik Joe Biden upozorio je da je "vrlo vjerojatan" napad na zračnu luku Kabulu u sljedećih "24 do 36 sati" te da američki napad kojim su ubijena dva člana Islamske države nije i "posljednji".

- Stanje na licu mjesta je i dalje iznimno opasno i postoji velika prijetnja terorističkog napada na zračnu luku - napisao je američki predsjednik u priopćenju nakon susreta s vojnim i sigurnosnim savjetnicima.

- Naši zapovjednici su me informirali da je vrlo vjerojatan napad u sljedećih 24 do 36 sati - naveo je Biden.

U napadu u četvrtak blizu zračne luke Kabula ubijeno je stotinjak ljudi, među kojima 13 američkih vojnika. Džihadistička skupina Islamska država Khorasan (ISIS -K), preuzela je odgovornost za napad u četvrtak na koji je odgovorila američka vojska.

Pentagon je objavio u subotu da su "dvije važne mete" skupine Islamska država (IS), "organizatori" i "operateri", ubijeni u američkom napadu bespilotnom letjelicom u Afganistanu, ali nije otkrio njihova imena.

- Rekao sam da ćemo uloviti skupinu odgovornu za napad na naše postrojbe i nedužne civile u Kabulu i to smo učinili - istaknuo je Biden u priopćenju.

- To nije posljednji napad. Nastavit ćemo loviti pojedince uključene u taj grozan napad - dodao je.

Pentagon je poslijepodne objavio identitet 13 vojnika ubijenih u napadu u četvrtak. Među njima pet ih je imalo 20 godina, upravo koliko traje najduži rat Sjedinjenih Država, pokrenut 2001. u Afganistanu.

- Njihova hrabrost i altruizam omogućili su da 117.000 ljudi bude na sigurnom koji su napustili Afganistan od kraja srpnja - pozdravio je Joe Biden.

Njihova tijela su danas bila na putu prema Sjedinjenim Državama, navodi Pentagon.

Talibani osudili američki napad dronom, pripremaju novu vladu

Talibani su osudili američki napad bespilotnom letjelicom, na ciljeve džihadističke Islamske države ocijenivši da su oni trebali o tome biti obaviješteni i da je to "napad na afganistanski teritorij".

Talibanski glasnogovornik Zabihullah Mujahid rekao je da bi talibani trebali preuzeti potpunu kontrolu nad zračnom lukom u Kabulu vrlo brzo, kada se američke snage povuku te da će idućih dana objaviti sastav nove vlade. Rekao je da su već odabrali ljude koji će preuzeti ključne institucije uključivo ministarstvo javnog zdravlja te obrazovanja i guvernera središnje banke.

Glasnogovornik je rekao da talibani očekuju brzo smirivanje stanja nakon ozbiljnih gospodarskih teškoća koje su pogodile afganistansku valutu. Pozvao je Sjedinjene Dražve i zapadne nacije da održe diplomatske odnose s njima kada se povuku iz Afganistana.

U toj zemlji raste ogorčenje zbog teške gospodarske situacij izazvane padom valute i rastom cijena hrane.

Ujedinjeni narodi već su ranije ovaj tjedan upozorili da Afganinstanu prijeti humanitarna katastrofa zbog rata i jer je velik dio zemlje suočen sa sušom. Afganistansko gospodrastvo uništeno je četirima desetljećioma rata no sada mu pri8jeti i gubitak milijarda dolara strane pomoći jer se iz zemlje povlače zapadne veleposlanstva.

Mujahid je rekao da će gospodarske teškoće proći kada kada se uspostavi nova vlada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!