12:31 / 28.08.2021.

Autor: Miro Aščić/I.H./Dnevnik/IMS/HRT

Nastavlja se evakuacija iz Afganistana

Evakuacija iz Kabula

Evakuacija iz Kabula

Foto: Victor Mancilla / REUTERS

SAD je bespilotnim letjelicama napao Islamsku državu - K, organizatore krvavog terorističkog napada na aerodrom u Kabulu, u kojem je poginulo 170 ljudi, među njima i 13 američkih vojnika. Unatoč opasnosti od novih terorističkih napada, evakuacija zrakoplovima se nastavlja, a većina europskih zemalja potpuno je povukla svoje vojnike.

Posljednji njemački avion vratio se iz Afganistana, ali u toj je zemlji ostalo još oko 300 njemačkih državljana. Berlin je od sredine kolovoza evakuirao više od 5.000 ljudi, od toga oko 4.000 Afganistanaca. Nije dan za slavlje, kaže njemački zapovjednik. U 20 godina izgubljenog rata u Afganistanu poginula su 62 njemačka vojnika.

- Posebno je bolno znati da nismo uspjeli evakuirati sve koji su radili s Njemačkom ili za nju u Afganistanu, ali ovo je ipak radostan dan zbog povratka naših trupa iz Kabula, rekao je general Erich Pfeffer, zapovjednik Operativnog zapovjedništva Budeswehra.

Otišli su i Španjolci. S 10 letova evakuirano je oko 2200 ljudi, od toga oko 300 Afganistanaca koji su radili sa španjolskim vojnicima. Oni svjedoče da je izlazak iz Afganistana poput noćne more.

- Proveli smo dane i noći ispred ulaza na aerodrom u Kabulu i to je bilo najgore iskustvo u životu. To nisam bio prisiljen raditi ni u najtežim danima u Afganistanu, rekao je Shaber Ahmadi, evakuirani afganistanski novinar.

Neuspješna 20-godišnja misija gotova je i za talijanske, britanske i portugalske vojnike.

- Oni koji su bili uz nas u teškim okolnostima zaslužuju da i mi budemo s njima u najtežoj situaciji s kojom se u ovom trenutku suočava afganistanski narod, rekao je Marcelo Rebelo De Sousa, portugalski predsjednik.

Na nebu iznad Kabula i dalje je prometno. SAD nastavlja evakuaciju, a aerodrom u Kabulu i dalje osigurava oko 5.000 američkih vojnika. Jučer je evakuirano 12.500 ljudi, a do kraja akcije spašavanja ostala su samo - 4 dana.

- Odlazimo 31. kolovoza i aerodrom vraćamo afganistanskom narodu. Ali radimo sa zainteresiranim stranama kako bismo olakšali neometanu primopredaju jer znamo koliko je aerodrom važan međunarodnoj zajednici, ali i talibanima, rekao je Ned Price, glasnogovornik State Departmenta.

- Tim za nacionalnu sigurnost upozorio je predsjednika na vjerojatnost još jednog terorističkog napada u Kabulu, zbog čega se poduzimaju maksimalne zaštitne mjere u zračnoj luci i okolnim područjima, rekla je Jen Psaki, glasnogovornica Bijele kuće.

Dodaje da će dani koji slijede biti najopasnije razdoblje koje bi mogla iskoristiti Islamska Država-K za nove napade na američke snage. Dosad je iz Afganistana izvučeno više od 105.000 ljudi, uglavnom su prebačeni u američke baze u Europi i na Bliskom istoku, ali više tisuća i dalje čeka oko zračne luke u nadi da će uspjeti pobjeći od talibanskog režima.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!