BiH: Bošnjačko-građanski blok inzistira na provedbi reformi, ne žele svađe

25.08.2023.

12:38

Autor: Hina/HRT/V.G.

Bošnjačko-građanski blok inzistira na provedbi reformi

Bošnjačko-građanski blok inzistira na provedbi reformi

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Stranke bošnjačko-građanskog bloka iz sastava vladajuće koalicije u BiH žele smiriti političke napetosti u zemlji i spremne su nastaviti provoditi mjere i donositi zakone nužne za približavanje članstvu Europskoj uniji, potvrdili su u petak u Sarajevu stranački lideri.

Blok kojega čine SDP BiH, Narod i pravda (NiP) i Naša stranka (NS) dio je vladajuće koalicije na državnoj razini u kojoj su i HDZ BiH te Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Nakon višemjesečnih blokada prouzročenih krizom zbog Dodikovih nastojanja da potkopa Ustavni sud BiH i ospori legitimitet visokog predstavnika Christiana Schmidta, čelnici vladajućih stranaka ovog su tjedna postigli načelni dogovor da pokrenu proces usvajanja reformskih zakona na kojima inzistira Europska komisija kako bi odobrila početak pregovora o članstvu BiH u Uniji.

Temeljem tog dogovora tri su zakona odmah usvojena u Zastupničkom domu državnog parlamenta koje bi do kraja mjeseca trebao potvrditi i Dom naroda a pokrenut je postupak usuglašavanja još tri zakona iz europskog reformskog paketa koji sadrži 14 prioritetnih zadaća.

Dodik sada inzistira na donošenju novog zakona o Ustavnom sudu kako bi se iz njegova sastava eliminirali strani suci. Kako je pojasnio čelnik NS Edin Forto postignut je dogovor da se formira radna skupina koja je izraditi prijedlog takvog zakona no nikakvi fiksni rokovi za to nisu postavljeni.

Čelnik SDP-a i ujedno predsjednik vlade Federacije BiH Nermin Nikšić kazao je novinarima u Sarajevu kako su potpuno svjesni stanja i povoda za blokade, ali u tome ne žele sudjelovati jer od svađa nitko ne bi imao nikakve koristi.

- Daleko smo od konačnog cilja no načinili smo prvi korak, kazao je Nikšić koji tvrdi da se i stanje u Federaciji kao i u državi mijenja na bolje ali da sadašnju vlast čeka velika borba protiv organiziranog kriminala i korupcije. Nove vlasti u Federaciji već su identificirale zloporabe u javnim tvrtkama poput "Autocesta" i štete koje se mjere stotinama milijuna eura.

Nikšić je potvrdio kako je bošnjačko-građanski blok spreman na dogovor o izmjenama izbornog zakona pri čemu nitko nikoga neće uvjetovati a tražit će se rješenje koje svima odgovara jer je nužno osigurati dvotrećinsku većinu u državnom parlamentu potrebnu za djelomične izmjene ustava.

- Oko nekih pitanja imamo konsenzus u Federaciji da se članovi Predsjedništva BiH biraju u parlamentu no to sada ne prihvaćaju u Republici Srpskoj, pojasnio je Nikšić.

Ministar vanjskih poslova i lider NiP-a Elmedin Konaković tvrdi kako njegova zemlja zbog rata u Ukrajini ima novu priliku koju ne smije propustiti nakon niza izgubljenih godina svedenih na borbu za vlast i kontrolu nad javnim resursima. Preduvjet za to su, kako je istaknuo, dogovori jer bez toga nema usvajanja odluka i zakona.

- BiH je prva zemlja svijeta po odlasku ljudi, naše su demografske brojke katastrofalne i tome se mora hrabro stati na kraj, kazao je Konaković koji tvrdi kako je EU sada potpuno spremna pomoći BIH kao dio integracija zapadnog Balkana što uključuje pojačanu financijsku potporu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!