13:28 / 25.03.2021.

Autor: Hina/HRT/M.B.

BiH dobila prve doze Pfizerova cjepiva

Sarajevo

Sarajevo

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

U Bosnu i Hercegovinu u četvrtak je dopremljeno prvih 23.000 doza cjepiva protiv koronavirusa, naručenih preko međunarodnog mehanizma COVAX još u rujnu prošle godine, a broj zaraženih i umrlih u toj zemlji nastavlja rasti unatoč sve strožim mjerama ograničenja koje se uvode.


Posebnim letom u sarajevsku zračnu luku dopremljena je pošiljka cjepiva koje proizvode Pfizer i BioNTech, a dočekali su je ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević i šef delegacije Europske unije u BiH Johan Sattler.


On je kazao kako je EU učinio sve što je mogao ne bi li u nabavi cjepiva pomogla državama poput BiH kroz mehanizam COVAX pa je za to izdvojio 2,2 milijarde eura.


- U ime međunarodne zajednice mogu reći da ostajemo i dalje uz vas i nastavit ćemo pružati potporu, bilo da je riječ o nabavi medicinske opreme, potpore privatnom sektoru i cijepljenju, kazao je Sattler dodajući kako je EU na jasnom stajalištu da nitko nije siguran od pandemije dok svi ne budu sigurni.


BiH je kroz mehanizam COVAX naručila 1,23 milijuna doza cjepiva zapadnih proizvođača te sada, nakon prve pošiljke, očekuje i dodatnu, s cjepivom AstraZenece od 26 tisuća doza, dok nema jasnih naznaka kada će stići preostali dio iz naručenog kontingenta za koji je ta država već platila 13 milijuna dolara.


- Točne datume dolaska ostalih doza nemamo, kazala je ministrica Gudeljević u četvrtak dodajući kako su datumi "promjenjiva kategorija, a osobno očekuje veću pošiljku cjepiva u travnju".


Kako bi premostili zastoj u cijepljenju, vlasti dvaju entiteta pokušale su dio cjepiva nabaviti iz Rusije pa je tako Republika Srpska za svoje stanovnike naručila oko pola milijuna doza i do sada je dobila oko 40 tisuća doza, a Federacija BiH još pregovara o mogućim narudžbama Sputnjika V.


Dok procjepljivanje u BiH kasni, u toj zemlji već gotovo mjesec stalno raste dnevnog broja novozaraženih. U četvrtak je tako postavljen novi rekord u trećem valu pandemije jer je zaraza potvrđena kod 1965 osoba, a umrlo je čak 77 osoba kod kojih je prije dijagnosticiran COVID-19.


Širenje zaraze za sada nisu zaustavile ni razmjerno stroge mjere ograničenja, koje su na snazi u gotovo svim dijelovima zemlje. Na snazi je zabrana rada ugostiteljskih objekata, teretana i sportskih centara, okupljanja su ograničena na najviše 20 osoba, a u Federaciji BiH zabranjeno je i kretanje u noćnim satima.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!