Dodik: Vrijeme je da svi Srbi žive u jednoj državi

08.01.2023.

Zadnja izmjena 17:56

Autor: Hina/HRT

Milorad Dodik

Milorad Dodik

Foto: Dejan Rakita / PIXSELL

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je u nedjelju na ujedinjenje tog bosanskohercegovačkog entiteta sa Srbijom ustvrdivši kako za to postoji plebiscitarna potpora Srba s obje strane Drine, a na ruku takvim planovima idu i promijenjene okolnosti u svijetu.

Dodik je to kazao u govoru održanom na akademiji u Banjoj Luci u povodu 9. siječnja koje u RS obilježavaju kao dan entiteta unatoč presudama Ustavnog suda BiH koji je ocijenio kako je to neustavno jer podsjećanje na taj datum iz 1992. godine diskriminira Hrvate i Bošnjake jer je tada počeo njihov masovni progon s teritorija koji je Daytonskim sporazumom pripao RS.

- Ovo vrijeme moramo iskoristiti mi koje je narod birao da objedinimo srpski narod, kazao je Dodik dodajući kako je došlo vrijeme u kojemu se može razmišljati o tome da svi Srbi žive u jednoj državi jer su se odnosi snaga u svijetu promijenili pa više ne postoje ograničenja koja su to do sada priječila.

Sama akademija bila je ispunjena nacionalističkim porukama u kojima se isticalo kako su pravoslavni Srbi tijekom cijele povijesti bili izloženi napadima neprijateljskih vanjskih sila koje su onda pomagali "pokatoličeni" i "islamizirani" Srbi.

U programu su tako Hrvati proglašeni "pokatoličenim Srbima", a prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman okvalificiran je kao nasljednik Ante Pavelića.

Dodik je u svom govoru kazao kako žali što već 1918. godine nije stvorena velika Srbija opisavši dvije Jugoslavije velikim protusrpskim prijevarama.

Kazao je kako je stoga bio potpuno opravdan pokušaj srpskih političara s početka 1992. godine da na teritoriju BiH uspostave RS kao neovisnu državu. Nije izrijekom spomenuo niti jedno ime no kazao je kako je ponosan na generaciju političara koji su stvorili RS te su zbog toga pristali biti mučenicima koji sada "leže po kazamatima".

- Mi hoćemo svoju državu, kazao je Dodik dodajući je RS formirana 9. siječnja 1992. upravo kako bi bila neovisna država a da se to nije dogodilo samo zbog Daytonskog sporazuma.

Vladimir Orlić, predsjednik skupštine Srbije koji je na akademiji u Banjoj Luci predvodio srbijansko izaslanstvo, kazao je kako je uspostava RS spriječila potpuno uništenje bosanskih Srba ustvrdivši kako je to bio scenarij planiran kao nastavak Drugog svjetskog rata.

Orlić je o uspostavi RS govorio u množini sugerirajući kako je u tome sudjelovala i Srbija pa ona stoga danas, kako je kazao, ima obvezu čuvati i braniti tu tvorevinu.

Kazao je da je Srbija lider u regiji i kao takva ima snage štiti sebe i svoje pa Srbe, kako je istaknuo, više nitko neće moći ponižavati.

BiH: Dodik odlikovao Putina odličjem RS za suradnju "dvije države"

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik dodijelio je odličje ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu pojasnivši taj čin njegovim navodnim doprinosima za suradnju "dvije države", kako je okvalificirao Republiku Srpsku (RS) i Rusiju.

Dodik je u nedjelju u povodu 9. siječnja kojega u RS obilježavaju kao dan tog entiteta dodijelio pedesetak različitih odličja osobama i institucijama a prvi na popisu bio je upravo ruski predsjednik suočen s općom izolacijom na Zapada zbog agresije na Ukrajinu.

- Zahvaljujući poziciji Vladimira Putina i snazi Ruske Federacije, glas i stav Republike Srpske čuje se i uvažava i njena pozicija je očuvana pod naletom međunarodnog intervencionizma, kazao je Dodik u Banjoj Luci pojašnjavajući svoju odluku da ruskom predsjedniku dodijeli odličje pod nazivom "orden RS na ogrlici".

Najavio je kako će odličje Putinu dati naknadno, odnosno kada se njih dvojica put ponovo sastanu.

Odličje je Dodik dodijelio i poduzetniku Slobodanu Stankoviću kojega je američka administracija stavila na "crnu listu" zbog umiješanosti u korupciju.

Stankovićev "Integral inženjering" trenutačno u Hrvatskoj gradi cestu koja treba spojiti novi most kod Gradiške s autocestom Zagreb-Lipovac.

Među odlikovanima je i pjevač novokomponirane glazbe Marinko Rokvić te srpski patrijarh Porfirije.

Vlasti RS proslavljaju 9. siječnja kao dan tog entiteta unatoč presudama Ustavnog suda BiH koji je obilježavanje tog datuma proglasio neustavnim jer se time diskriminira Hrvate i Bošnjake koji žive u tom entitetu.

9. siječnja 1992. godine dio zastupnika u skupštini tadašnje SR BiH jednostrano je proglasio "republiku srpskog naroda u BiH" pokušavajući dio teritorija te zemlje održati povezan sa Srbijom odnosno spriječiti osamostaljenje BiH

Ovaj datum označio je početak rata u BiH i masovnih progona Hrvata i Bošnjaka s teritorija koji je sada entitet RS.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!