BiH: Dodik se hvali da je Hrvatsku uspio pridobiti za saveznika

26.09.2022.

10:55

Autor: M.M./Hina/HRT

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik

Foto: Dejan Rakita / Pixsell

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik otkrio je kako je savezništvo s političkim predstavnicima Hrvata u BiH te s dužnosnicima Hrvatske odlučio graditi da bi razbio prijašnji jedinstveni odnos međunarodne zajednice te Hrvata i Bošnjaka prema Republici Srpskoj.

Za taj entitet predvidio je odcjepljenje od BiH i udruživanje sa Srbijom u razdoblju ne duljem od sljedećih 30 godina.

U intervjuu za emisiju "Svjedočenja" televizije RS (RTRS), objavljenom na mrežnim stranicama, Dodik se hvalio svojim političkim vještinama, a među njih je ubrojio pridobivanje saveznika u Hrvatskoj i među hrvatskim političarima iz BiH.

Sugerirao je da ih je svojim djelovanjem praktično uspio izdvojiti iz jedinstvene politike međunarodne zajednice čiji je cilj onemogućiti secesionističke planove vodstva RS-a pa je podržavajući stajališta hrvatskih političara u BiH uspio promijeniti regionalne odnose.

Pritom je aludirao na činjenicu da sa svojim najbližim političkim suradnicima stalno ističe potporu zahtjevima za promjenama izbornog zakona, ali i za uspostavu trećeg entiteta u BiH, no samo ako on ne bi bio i na dijelu teritorija koji sada pripada RS-u.

- Kada ste čuli u zadnjih pet godina da je Hrvatska politički napala RS? Je li to slučajno? Imaju neke politike koje to grade, rekao je Dodik potvrđujući istodobno kako ne odustaje od planova za odcjepljenje RS-a, odnosno za promjene državnih granica u regiji.

- Bit će to (RS) država koja će imati svoje pravo na život i koja će se u državnom obliku na neki način ujediniti sa Srbijom, izjavio je odgovarajući na pitanje kako vidi RS u sljedećih 30 godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!