10:34 / 21.03.2020.

Autor: Hina/I.Z.

BiH: Dosad 90 zaraženih, u RS pripremaju uvođenje policijskog sata

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL, arhiva

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL, arhiva

Foto: - / PIXSELL

Novi slučaj zaraze povezan je s još prije utvrđenim izvorom, odnosno s muškarcem iz Srbije koji je bio zaražen.
Ukupni broj osoba zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini danas je prije podne bio 90 nakon što je tijekom dana potvrđeno da je inficirana još jedna osoba iz Konjica.

- Raste broj zaraženih u Srbiji: 14 novih slučajeva, ukupno 149 - Imamo 168 zaraženih, čak 40 osoba je novooboljelo

Novi slučaj zaraze povezan je s još prije utvrđenim izvorom, odnosno s muškarcem iz Srbije koji je bio zaražen a došao je u Konjic 11. ožujka kako bi ondje sudjelovao na velikom skupu u povodu obljetnice rada tvornice streljiva "Igman".

Tada je zaražen veći broj osoba uključujući direktora tvornice. Virusom su se na tom skupu zarazile i tri osobe iz Sarajeva kod kojih je bolest potvrđena testiranjem jučer navečer.

Pojedinačno najveći broj zaraženih i dalje je s područja Banje Luke.

Ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač potvrdio je danas lokalnim medijima da će zbog sve težeg stanja u tom entitetu uskoro biti uveden policijski sat.

Kazao je kako se samo čeka službena odluka kriznog stožera.

Od danas je u funkciji i osam šatorskih naselja koja su postavljena uz granične prijelaze unutar BiH, a u njih će se smještati sve osobe koje budu ulazile u tu zemlju.

Ondje će ostati u izolaciji 14 dana kako bi se spriječilo da eventualno prenesu zarazu.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović pozvao je državljane svoje zemlje koji se trenutačno nalaze u inozemstvu da ne dolaze u BiH ako ne moraju sve dok traje kriza, a od policijskih tijela zatražio je da bez ikakve zadrške poduzmu mjere prema neodgovornim pojedincima koji krše zapovijedi i odluke o zabranama kretanja i samoizolaciji.

- Predsjedništvo i ja kao predsjedatelj učinit ćemo sve što možemo kako bismo dali što učinkovitije odgovore na širenje koronavirusa. Pratimo sve što se zbiva i poduzima u svijetu protiv nevidljivoga neprijatelja kako bi štete za naše ljude i gospodarstvo bile što manje, kazao je Džaferović za "Dnevni avaz".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!