BiH: HDZ i bošnjačko-građanska oporba potpisali koalicijski sporazum

29.11.2022.

Zadnja izmjena 20:49

Autor: I.Z./T.D./Dnevnik/HRT/Hina

HDZ i bošnjačko-građanska oporba potpisali koalicijski sporazum

HDZ i bošnjačko-građanska oporba potpisali koalicijski sporazum

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Lideri i HDZ BiH Dragan Čović i SDP BiH Nermin Nikšić potpisali su danas u Sarajevu dokument kojim se najveća hrvatska stranka i blok oporbenih građanskih i bošnjačkih stranaka obvezuju na programsku suradnju i uspostavu koalicije koja bi trebala biti na vlasti u naredne četiri godine.

Dokument pod naslovom "Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022. - 2026. godine" Nikšić je potpisao u ime osam stranaka koje su ranije dogovorile savez s ciljem izbacivanja Stranke demokratske akcije (SDA) iz vlasti.

- Neka nam je sa srećom, kazao je novinarima nakon potpisivanja Čović, koji tvrdi kako je ovime načinjen bitan iskorak za cijelu zemlju te se nada kako će donijeti i nove političke odnose s ciljem otvaranja europske perspektive.

Dokument je načelne naravi, a HDZ BiH te bošnjačke i građanske stranke njegovim su se prihvaćanjem suglasili kako će provoditi reforme nužne za napredak BiH na putu ka članstvu u euroatlanskim integracijama te provoditi mjere čiji je cilj poboljšati političko, gospodarsko i socijalno stanje u zemlji.

Čović je kazao kako socijalno-ekonomska politika ima posebno mjesto u definiranju zajedničkih prioriteta.

- Nakon dugo vremena mogu kazati da imamo koaliciju koje protekle četiri godine nije bilo, kazao je Čović dodajući kako je o sadržaju sporazuma s "osmorkom" ranije tijekom dana izvijestio i europskog povjerenika za proširenje Olivera Varhelyija. Čović tvrdi kako bi dokument potpisan u utorak mogao biti dodatni razlog da BiH u prosincu dobije status kandidata za članstvo u EU.

- Dio sporazuma je i dogovor da se u roku od šest mjeseci provedu izmjene izbornog zakona, potvrdio je Čović.

Detaljna razrada konkretnih mjera trebala bi uslijediti u razdoblju do uspostave izvršne vlasti na temelju rezultata izbora provedenih 2. listopada.

Predsjednik SDP-a Nikšić kazao je kako vjeruje da će se postignuti sporazum uspješno provoditi jer za to postoji puna spremnost potpisnika.

- Želimo pokazati da je moguće promijeniti stanje u BiH, kazao je Nikšić navodeći kako je plan učiniti sve da se do kraja godine formira i nova vlada Federacije, kao i Vijeće ministara BiH.

HDZ BiH s partnerima iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS) te bošnjačko-građanska "osmorka" očekuju da će imati potrebnu većinu za uspostavu izvršne vlasti u Federaciji BiH.

Za sada se još ne zna hoće li im partner na državnoj razini biti Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, koji je sačuvao vlast u Republici Srpskoj ili pak oporbene srpske stranke iz tog entiteta. To će se znati sutra, nakon što entitetski parlament odluči tko će biti zastupnici u klubu Srba u Domu naroda parlamenta BiH.

Dobije li SNSD četiri od pet zastupničkih mjesta u klubu Srba bit će nezaobilazan faktor u uspostavi vlasti. 

Reporter HTV-a Ilko Barbarić javio se iz Sarajeva u Dnevnik te rekao kako dva mjeseca nakon općih izbora u BiH možemo reći da se naziru konture vlasti na svim razinama.

- Danas su potpisani koalicijski sporazumi između stranaka Hrvatskog narodnog sabora predvođenih HDZ-om, potpisao je Dragan Čović i s druge strane predsjednik SDP-a koji predvodi stranke osmorke, ljevičarske stranke u Sarajevu. Jedna od najvažnijih točaka su euroatlantske integracije i izborna reforma. Poznato je da izborni zakon još nije reformiran do kraja. Velika pozornost se daje pravnoj državi. Socijalno-ekonomske reforme u vrhu su prioriteta ove programske koalicije i trudit će se kroz kratko vrijeme ispuniti te ciljeve, rekao je Barbarić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!