BiH: Komšić i Bećirović otputovali u Ukrajinu, Dodik negoduje

22.08.2023.

12:55

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Denis Bećirović, Željko Komšić

Denis Bećirović, Željko Komšić

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Predsjedatelj i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović otputovali su u službeni posjet Ukrajini, prvi takve vrste na ovoj razini otkako je počela ruska agresija na tu zemlju, potvrđeno je u utorak.


Dvojica članova Predsjedništva BiH u Kijev bi trebali stići u srijedu i tamo se sastati s ukrajinskim dužnosnicima te sudjelovati na sastanku Krimske platforme, inicijative što je je pokrenulo ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova s ciljem afimiranja teritorijalnog integrireta i cjelovitosti države, uključujući tu reintegraciju Krima kojega je Rusija kršeći međunarodno pravo okupirala i anektirala 2014. godine.

- BiH na ovaj način iskazuje potporu Ukrajini, stoji u objavi na Bećirovićevu Facebook profilu.

BiH je od početka ruske invazije iskazala načelnu potopru Ukrajini no zbog protivljenja vlasti Republike Srpske predvođene Miloradom Dodikom blokirana su nastojanja da se i ta zemlja pridruži sankcijama protiv Rusije.

Dodik i njegovi suradnici istodobno održavaju bliske veze s Rusijom te od početka agresije putuju u tu zemlju, uključujući susrete s predsjednikom te države Vladimirom Putinom.

Dodik je u ponedjeljak negodovao zbog Komšićeva i Bećirovićeva odlaska u Ukrajinu jer za to ne postoji odluka Predsjedništva BiH. a nju je pak blokirala njegova najbliža suradnica Željka Cvijanović.

Dodik je ustvrdio kako se Komšićevim i Bećirovićevim odlaskom u Ukrajinu "ruši BiH".

Dodik i Cvijanović su pod sankcijama SAD i Velike Britanije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!