SDA blokira imenovanja, komplicira se uspostava vlasti u Federaciji BiH

16.02.2023.

Zadnja izmjena 20:27

Autor: HRT/V.G./Hina

Konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH

Konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Dom naroda parlamenta Federacije BiH potvrdio je odluku o kandidaturi Lidije Bradare te Igora Stojanovića i Refika Lende za nove čelnike tog entiteta no njegov novi predsjednik i dopredsjednici do kraja dana nisu izabrani jer je to odlučila bojkotirati SDA čiji član je Lendo. Prethodno je danas konstituiran Dom naroda Parlamenta BiH. Za predsjedatelja Doma naroda izabran je Nikola Špirić iz SNSD-a, a za prvog zamjenika predsjedatelja iz redova Hrvata imenovan je lider HDZ-a BiH Dragan Čović, dok je drugi zamjenik iz redova Bošnjaka Kemal Ademović, član stranke Narod i pravda (NiP).

Dom naroda Parlamenta BiH čini po pet zastupnika iz reda Hrvata, Bošnjaka i Srba koji se biraju neizravno, odnosno iz sastava Narodne skupštine Republike Srpske i skupština deset županija u Federaciji BiH.

Za predsjedatelja Doma naroda izabran je Nikola Špirić iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji je kao bliski suradnik Milorada Dodika pod američkim sankcijama od 2018. zbog umiješanosti u ozbiljnu korupciju, kako to stoji u pojašnjenju Ministarstva financija SAD-a.

Za prvog zamjenika predsjedatelja iz redova Hrvata imenovan je lider HDZ-a BiH Dragan Čović, dok je drugi zamjenik iz redova Bošnjaka Kemal Ademović, član stranke Narod i pravda (NiP).

Njih trojica rotirat će se na poziciji predsjedatelja svakih osam mjeseci, a imenovanje Špirića, Čovića i Ademovića odraz je nove vladajuće većine iz koje je isključena Stranka demokratske akcije (SDA).

Iz te su stranke predlagali da bošnjački zamjenik predsjedatelja bude njihov Šefik Džaferović inzistirajući na tvrdnji da je drugačija odluka ujedno kršenje načela legitimnog predstavljanja.

- Bit ćemo oporba vama, ali državi nećemo, najavio je Džaferović nakon što je pobijedio njegov protukandidat Ademović.

Čović je na sjednici ljutito uzvratio optužbama na račun SDA, uz tvrdnju da je najveća bošnjačka stranka prva iznevjerila dogovore i sporazume o osiguranju legitimnog predstavljanja naroda u tijelima vlasti.

Kazao je da se SDA već 20 godina preko izbornih ciklusa poigrava s pravima Hrvata u BiH, a da zbog toga trpe svi.

- Osigurat ćemo da ovo bude normalna zemlja triju konstitutivnih naroda, naravno i drugih građana, kazao je Čović poručivši SDA da će s predstavnicima drugih dvaju naroda morati razgovarati, a da o njima samima najviše ovisi kada će to biti.

Pozvao ih je da do tada budu dobra oporba i shvate kako je došlo vrijeme za promjene u BiH.

Ponovo se komplicira uspostava vlasti u Federaciji BiH, SDA blokira imenovanja


Dom naroda parlamenta Federacije BiH potvrdio je odluku o kandidaturi Lidije Bradare te Igora Stojanovića i Refika Lende za nove čelnike tog entiteta no njegov novi predsjednik i dopredsjednici do kraja dana nisu izabrani jer je to odlučila bojkotirati Stranka demokratske akcije (SDA) čiji član je Lendo.

Bradaru je kao kandidatkinju za predsjednicu Federacije odredio HDZ BiH, a Stojanovića je nomininirao SDP BiH. Međutim, dovoljno glasova za predlaganje bošnjačkog dopredsjednika imala je samo SDA što je zakompliciralo planove stranaka koje su dogovorile novu vladajuću koaliciju.

Po ustavu Federacije troje kandidata bi nakon potvrd u oba doma entitetskog parlamenta trebali bi se međusobno dogovoriti tko će biti predsjednik, a tko dva dopredsjednika no Lendo se nije pojavio na sastanku na kojemu je to trebalo odlučiti.

- Stojanović i ja smo pričekali pola sata Lendu koji se nije pojavio na tom sastanku. Nama je jasno da je taj dokument (odluka o predsjedniku i dopredsjednicima) jedan od izbornih materijala koji su potrebni kako bi se proces doveo do kraja, bilo je sve što je Bradara mogla kazati novinarima.

Najavila je novi pokušaj dogovora, odnosno sastanak za petak.

Zastupnik SDA u Domu naroda Haris Zahiragić naznačio je da njegova stranka neće popustiti, odnosno blokirat će uspostavu izvršne vlasti sve dok se ne osigura da i ona u njoj sudjeluje iako to ne žele ni HDZ BiH niti blok osam bošnjačkih i građanskih stranaka koje su ranije dogovorile koaliciju.

- Bez volje bošnjačkog naroda predsjednik i dopredsjednici kao i nova vlada Federacije neće moći biti izabrani, kazao je Zahiragić objašnjavajući Lendin bojkot.

Bradara i Stojanović o svemu su izvijestili Ured visokog predstavnika (OHR) iz kojega su se očitovali izjavom da će "pozorno pratiti razvoj događaja" sukladno mandatu kojega imaju. Istaknuli su da je brza uspostava federalne vlade sada apsolutni prioritet. Vladu po ustavu imenuje predsjednik Federacije uz suglasnost dva dopredsjednika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!