BiH: OESS, SAD i Britanija podržali novo brojenje glasova, Dodik bijesan

11.10.2022.

13:25

Autor: P.F./Hina

Milorad Dodik

Milorad Dodik

Foto: Dejan Rakita / PIXSELL

Misija OESS-a u BiH te veleposlanstva SAD-a i Velike Britanije podržali su odluku izbornog povjerenstva BiH da se ponovo prebroje svi glasovi s nedavnih općih izbora koji se odnose na izbor predsjednika Republike Srpske, dok je Milorad Dodik ustvrdio kako je u pitanju brutalni napad na RS.

Pozdravljamo odluku da se provjere vjerodostojni izvještaji o izbornim nepravilnostima u utrci za predsjednika Republike Srpske kao i da se brzo obavi ponovno prebrojavanje glasova, stoji u zajedničkoj izjavi OESS-a te američkog i britanskog veleposlanstva objavljenoj na Twitteru.

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) donijelo je u ponedjeljak odluku bez presedana u provedbi poratnih izbora u BiH, na temelju brojnih izvještaja kojima je potvrđeno kako je u prebrojavanju glasova za predsjednika RS-a bilo toliko nepravilnosti da je utvrđivanje rezultata postalo, kako navode, ozbiljno kontaminirano. Glasovima šest od sedam članova SIP-a donesen je nalog središnjem centru za brojenje u Sarajevu da se ondje otvore sve zapečaćene vreće s glasačkim listićima koje su pristigle nakon prebrojavanja na biračkim mjestima.

Ponovo će se prebrojiti glasovi s više od 2000 biračkih mjesta, koliko ih je bilo otvoreno 2. listopada na teritoriju Republike Srpske.

Oporba zadovoljna, Dodik najavljuje bojkot

Oporbene stranke u RS-u odluku SIP-a pozdravile su odmah nakon odluke donesene u ponedjeljak, dok su iz vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika bijesno reagirali na ponovno prebrojavanje glasova.

- Sve ovo što se sada zbiva je manipulacija, kazao je Dodik koji je zbog odluke SIP-a sazvao izvanredni sastanak vrha svoje stranke u Banjoj Luci kako bi poručio da oni neće prihvatiti nikakvo ponavljanje izbora. Najavio je podnošenje kaznenih prijava protiv članova SIP-a tvrdeći da su oni prekršili izborni zakon.

Tvrdi kako su izbori bili fer i pošteni, a da se sada pod patronatom međunarodne zajednice pokušava izmijeniti njihov rezultat.

- RS-u ostaje jedino da se organizira oko ideja o nezavisnosti i to je ideja oko koje se trebamo organizirati, rekao je Dodik novinarima uz konstataciju da je na djelu brutalni napad na RS.

U PDP-u pak tvrde kako je njihova kandidatkinja Jelena Trivić pobijedila u utrci za predsjednika RS-a, a da je SNSD preko svojih ljudi u biračkim odborima krivotvorio izborne rezultate u Dodikovu korist.

Prema rezultatima s oko 98% biračkih mjesta, koji su objavljeni do odluke o ponovnom prebrojavanju, Dodik je u odnosu na Trivić imao prednost od otprilike 29.000 glasova.

Iz PDP-a su najavili da će tražiti ponovno brojenje glasova za sve razine vlasti potvrde li se u slučaju rezultata za predsjednika RS-a njihove tvrdnje o izbornim krađama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!