Novi rezultati izbora u BiH potvrdili već poznati omjer snaga

04.10.2022.

Zadnja izmjena 16:07

Autor: Hina/HRT/V.G.

Izbori u BiH: Brojanje glasova

Izbori u BiH: Brojanje glasova

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Željko Komšić kao kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata povećao je prednost u odnosu na protukandidatkinju Borjanu Krišto i sada vodi s 54,6 naprema 45,40 posto, proistječe iz podataka koje je u utorak poslijepodne objavilo Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP).

Nakon što je obrađeno 92,34 posto glasačkih listića ispostavilo se kako je za Komšića kao kandidata Demokratske fronte (DF) glasalo 198 tisuća birača, dok je svoj glas za HDZ-ovu Krišto dalo njih 164 tisuće.

Denis Bećirović iz SDP BiH je na istom uzorku učvrstio pobjedu nad Bakirom Izetbegovićem osvojivši 290 tisuća glasova, odnosno 57 posto, dok je za čelnika Stranke demokratske akcije (SDA) glasalo 190 tisuća ili 37 posto birača.

Željka Cvijanović iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika je, kao kandidatkinja za srpskog člana Predsjedništva BiH dobila 300 tisuća glasova ili 52 posto, dok je njen glavni protukandidat Mirko Šarović iz Srpske demokratske stranke (SDS) dobio povjerenje 205 tisuća birača ili njih 35 posto.

Dodik je pak učvrstio prednost u utrci za predsjednika Republike Srpske i sada ima 277 tisuća glasova ili 48 posto, a njegova protukandidatkinja Jelena Trivić 249 tisuća ili 43 posto.

U utrci za mjesta u Zastupničkom domu parlamenta BiH, nakon nešto više od 80 posto obrađenih glasačkih listića, najviše glasova iz Federacije BiH dobila je SDA, koju je biralo 25 posto glasača ili 190 tisuća, slijedi lista koju predvodi HDZ BiH, za koju je glasalo nešto manje od 120 tisuća ili oko 15 posto birača, potom SDP BiH sa 102 tisuće osvojenih glasova ili 13 posto te Komšićeva DF s oko 10 posto odnosno 77 tisuća glasova.

IZ RS najveće povjerenje birača dobio je Dodikov SNSD, za kojega je glasalo 223 tisuće birača ili 42 posto, a slijede ga SDS s 98 tisuća glasova ili 18 posto te Partija demokratskog progresa (PDP) sa 62 tisuće glasova ili 11 posto.

Gotovo je identičan odnos snaga i u natjecanju za parlamente dva entiteta.

Točan broj mandata koje su dobile stranke bit će poznat tek nakon što se prebroje svi glasovi s obzirom na komplicirani izborni sustav u BiH koji predviđa i dodjelu tzv. kompenzacijskih mandata, na temelju ukupnog broja izravnih glasova što ih dobiju najveće stranke. 

Nepravilnosti, ponegdje opet prebrojavanje, potvrđena krađa

Od otvaranja biračkih mjesta pa do danas stižu vijesti o incidentima i nepravilnostima. Na mnogim biračkim mjestima ponovno se broje glasovi, ali unatoč tomu, neki kandidati proglasili su pobjedu.

Središnje izborno povjerenstvo BiH zbog sumnje u neregularnosti donijelo je odluku o ponovnom brojenju glasova s većeg broja biračkih mjesta, a već je potvrđen najmanje jedan slučaj krađe glasova kandidatkinji oporbe za predsjednicu Republike Srpske.

Izbore od nedjelje prati i novinar HRT-a Ivica Đuzel koji je u podnevnik Dnevnik javio iz Mostara.

- Dva dana prebrojavaju se glasovi u Središnjem izbornom povjerenstvu i još nije gotovo. Stalno stižu prigovori zbog sporog ažuriranja i objave rezultata, kao i zbog navodnih malverzacija. Najviše se to događa u Republici Srpskoj, a znamo dok se ne objave bilo kakvi rezultati, makar bili i neslužbeni, nema ni nikakvih mogućih pregovaranja i dogovaranja oko koalicija za primjerice parlament Federacije BiH i uspostavu bilo kakve vlasti, izvijestio je Đuzel.

- Ono što jedino sigurno znamo da je Željko Komšić četvrti put izabran za člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvatskog naroda, dodao je.

Naveo je primjer koliko ima povjerenja u njega u nekim Hercegovačkim gradovima.

- U Posušju je Komšić dobio 18 glasova (0,30%), u Grudama 47, u Širokom Brijegu 50, u Ljubuškom 66 glasova. Za usporedbu, Borjana Krišto u Širokom brijegu osvojila je 13.077 glasova ili 99,2%. Bilo kakav komentar u ovom trenutku je suvišan, rekao je Đuzel koji i dalje nastavlja pratiti objavu rezultata izbora u BiH.

Odlukom Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) prihvaćeno je više od 200 zahtjeva za otvaranje vreća u kojima se nakon prebrojavanja na glasačkim mjestima pohranjuju glasački listići. Kako je pojašnjeno, to će biti učinjeno u svrhu "pravilnog objedinjavanja utvrđenih rezultata".

Istodobno je potvrđeno kako postoji osnova za tvrdnje oporbe u RS da je njihova kandidatkinja za predsjednicu tog entiteta Jelena Trivić pokradena.

Predsjednik jednog lokalnog biračkog odbora priznao je pred televizijskim kamerama da je sve glasove koje je u njegovom selu osvojila Trivić, on osobno pripisao drugom kandidatu.

- Ja sam Zoranu Kaliniću, koji se na listi nalazio iznad Jelene, uveo podatke umjesto njoj, priznao je Stevan Gutić, predsjednik biračkog odbora u selu Krajišnik kod Bosanske Gradiške. Sve je pravdao umorom i kasnim noćnim satima kada su se unosili podaci.

Nakon što su zatvorena birališta, ispostavilo se da je Milorad Dodik tamo dobio glasove 140 birača, a Trivić niti jedan. Sve je postalo još čudnije kada se doznalo da je riječ o rodnom mjestu njezine majke.

Nula glasova upisano je Trivić i u mjestu Čelinac gdje je rođen njezin suprug i taj se slučaj još istražuje.

Upravo su ovi primjeri Partiji demokratskog progresa (PDP) poslužili kao dokaz za tvrdnju da su iz Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) organizirali krađu glasova.

Trakavica s izborom predsjednika RS-a još nije završena, a Dodik je u utorak ujutro pred Trivić imao prednost od nekih 28 tisuća glasova.

Unatoč ranijim optimističnim izjavama da će njegov SNSD biti neizostavan dio nove vlasti na državnoj razini, Dodik je sada počeo upozoravati kako to nije potpuno izvjesno.

Rekao je kako je moguće "da se Bošnjaci objedine u Sarajevu i da u suradnji sa oporbenim strankama iz RS-a formiraju Vijeće ministara" što bi, prema njegovu sudu, dovelo BiH u situaciju da se vlast formira bez legitimnih predstavnika Hrvata i Srba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!