BiH: Oštre kritike SAD-a na račun predsjednika Federacije Čavare i HDZ-a

12.08.2022.

16:55

Autor: HRT/Hina

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara suočio se s optužbama veleposlanstva SAD-a da se ponaša arogantno jer je godinama izbjegavao imenovati suce Ustavnog suda tog entiteta, a sada dodatno pokazuje da je neodgovorna osoba koja bježi od rješavanja otvorenih problema u zemlji.


Čavara, koji je za predsjednika Federacije BiH izabran kao kadar HDZ-a BiH, prije je dospio na popis osoba koje su SAD kaznile sankcijama, odnosno zabranom putovanja u tu zemlju i zamrzavanjem imovine i to upravo zbog odbijanja da imenuje ustavne suce.

Popuna Ustavnog suda ključna je da bi on mogao normalno raditi, ali i da bi funkcioniralo vijeće za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa koje ima konačnu riječ u slučajevima kada se pozivanjem na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa osporava donošenje zakona u entitetskom parlamentu.

Sada su na Čavarin račun iz Amerike stigle nove optužbe, i to nakon što je poslao pismo visokom predstavniku Christianu Schmidtu u kojemu ga je izvijestio da će nakon njegovih upozorenja ipak imenovati četiri ustavna suca, na što se čeka od 2019.

Schmidt je to od Čavare izrijekom zatražio posebnim pismom početkom tjedna, a HDZ-ov dužnosnik je odgovorio s višednevnim zakašnjenjem i potvrdio kako je ipak spreman ispuniti tu obvezu, ali je pritom inzistirao na ocjeni da su problemi u Federaciji BiH mnogo veći i kompliciraniji pa bi se i međunarodna zajednica morala uključiti u njihovo rješavanje.
Pritom je istaknuo i potrebu provedbe presude Ustavnog suda BiH u slučaju "Ljubić", važne za funkcioniranje Doma naroda federalnog parlamenta. Potužio se i na način i ton komunikacije s njim iz OHR-a.

Nakon što je sadržaj Čavarina pisma Schmidtu dospio u medije, reagirali su iz veleposlanstva SAD-a u Sarajevu izravno optužujući predsjednika Federacije, ali i njegovu stranku za krizu u tom entitetu jer u osam godina nisu poduzeli ništa kako bi se otvorena pitanja riješila.

"Mišljenja smo da je ton pisma koji je Čavara uputio visokom predstavniku arogantan te da je njegovo tumačenje činjenica krajnje jednostrano. Pismo potpuno ignorira ponašanje HDZ-a BiH koje je u velikoj mjeri pridonijelo sabotaži institucija Federacije BiH radi ispunjenja vlastitih uskih interesa te je zlorabilo kontrolne mehanizme sadržane u ustavu FBiH", stoji u izjavi američkog veleposlanstva.

Na kraju su zaključili kako politički čelnici u BiH uporno odbijaju riješiti dugogodišnja institucionalna pitanja u BiH te da je trenutačna toksična politička kultura opasna za stabilnost zemlje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!