BiH: Počelo razminiravanje vojnog kompleksa "Željava", na granici s Hrvatskom

15.03.2023.

11:39

Autor: T.D./HRT/Hina

Počelo razminiravanje vojnog kompleksa "Željava"

Počelo razminiravanje vojnog kompleksa "Željava"

Foto: Kristina Stedul Fabac / Pixsell

Ovoga tjedna započelo je u BiH čišćenje od mina kompleksa bivše ratne zračne luke Željava, smještene na bihaćkom području, koja djelomice leži i na teritoriju Hrvatske, a kada taj projekt bude dovršen planirano je osposobljavanje uzletišta u turističke svrhe, objavili su u srijedu lokalni mediji.

Aladin Bajraktarević, voditelj područnog ureda Centra za uklanjanje mina BiH (MAC) u Bihaću, kazao je kako su sredstva za razminiravanje osigurana iz državnog proračuna. Planirano je čišćenje više od dva milijuna četvornih metara kompleksa na dijelu koji se nalazi na teritoriju BiH.

Hrvatska je ranije očistila od mina dio tog kompleksa kojega je gradila bivša JNA.

- Plan je da se tehničko izviđanje i čišćenje, odnosno razminiravanje terena završi u narednih 18 mjeseci, kazao je Bajraktarević, kako ga citiraju banjolučke "Nezavisne novine".

Članovi lokalnog aero kluba "Željava" ranije su poduzeli prve korake kako bi se piste nekadašnje vojne zračne luke prilagodile sportskom zrakoplovstvu i koristile za turizam. Njihov je plan osposobiti uzletišta na koja bi mogli slijetati mali zrakoplovi kapaciteta do deset osoba.

Najveći dio uzletišta građenih unutar bivšeg vojnog kompleksa nalazi se na teritoriju BiH.

Veliki dio infrastrukture namijenjene borbenim zrakoplovima izgrađen je unutar planine Plješevice, no bivša JNA ga je minirala 1992. godine povlačeći se iz BiH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!