Pregovori o izbornoj reformi nastavljeni u Neumu, tamo su Čović i Izetbegović

27.01.2022.

15:00

Autor: Dnevnik/IMS/M.Š./V.G./Hina/HRT

Pregovori u Neumu

Pregovori u Neumu

Foto: HTV / HRT

Američki i europski posrednici u pregovorima o izmjenama izbornog zakona BiH u četvrtak su okončali pojedinačne susrete s predstavnicima političkih stranaka iz BiH, a razgovori su nastavljeni u Neumu i trajat će do kraja tjedna. U Neumu su i Dragan Čović te Bakir Izetbegović

- Europski i američki posrednici žele da se napravi takva jedna politička atmosfera kako bi se približila stajališta najvažnijih bosanskohercegovačkih političkih aktera kada je u pitanju pregovor o izbornom zakonu i ograničenim izmjenama Ustava. Održava se radna večera. Došli su predsjednik HDZ-a Dragan Čović, predsjednik SDA Bakir Izetbegović te čelnici sarajevske opozicije kao i predstavnici EU. On će večeras razgovarati o najvažnijim pitanjima. Hrvati i dalje inzistiraju i traže da biraju svoje političke predstavnike i zaštite prava u Domu naroda. Bošnjačka strana traži reduciranje uloge i značaja Doma naroda kao i brisanje nacionalnog predznaka u Predsjedništvu BiH. Kada će se priključiti srpska strana još nije poznato. Sljedeća tri dana će biti ovdje intenzivni razgovori, izvijestio je u središnjem Dnevniku reporter HRT-a Ilko Barbarić

Predstavnici najmanje dvije oporbene stranke iz Federacije BiH odbili su poziv u Neum s različitim obrazloženjima.

Predstavnici Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) su takvu odluku pojasnili zahtjevom da se prije izborne reforme osigura deblokada rada tijela državne vlasti koju provode dužnosnici iz Republike Srpske, dok su predstavnici Naše stranke (NS) poručili kako ne žele sudjelovati u razgovorima koji ignoriraju njihove prijedloge za izmjene izbornih pravila na tragu građanske države.

- Jasno je da opcija građanske BiH nema šanse u Neumu pa nema smisla ni da mi idemo tamo, kazao je novinarima u četvrtak član predsjedništva NS Predrag Kojović, nakon sastanka s posebnim američkim izaslanikom Matthewom Palmerom i ravnateljicom pri službi za vanjske poslove Europske unije (EEAS) Angelinom Eichhorst.

Elmedin Konaković, čelnik stranke Narod i pravda (NiP), koja je u savezu sa SDP-om i NS, ipak će ići u Neum jer želi vidjeti što se točno nudi i kakvo je stajalište međunarodne zajednice.

- Bojimo se sastanaka Čovića i Izetbegovića iza zatvorenih vrata, oni su nam nanijeli toliko zla, kazao je Konaković novinarima.

Izetbegović je, nakon pregovora vođenih u srijedu, potvrdio kako su pozicije pregovaračkih strana nepromijenjene, ali očekuje da bi u Neumu moglo biti napretka "uz dozu odgovornosti" pojašnjavajući kako od HDZ-a BiH očekuje da pristane na reviziju mehanizama blokade donošenja odluka u tijelima vlasti, koji su sada na raspolaganju, a posebice onih u Domu naroda parlamenta Federacije BiH.

- Ako ne bude dogovora, izbori će biti po sadašnjem zakonu, kazao je Izetbegović.

Dragan Čović dosadašnji tijek pregovora nije komentirao osim što je na samom početku potvrdio kako HDZ očekuje prihvaćanje rješenja koja će osigurati legitimno predstavljanja konstitutivnih naroda u tijelima vlasti.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman potvrdio je kako Hrvatska ostaje snažno zainteresirana za rješavanje problema izbornog zakona BiH jer to drži preduvjetom očuvanja stabilnosti te zemlje.

U intervjuu za portal dnevnik.ba kazao je kako Hrvatska neće prihvatiti niti jedno rješenje koje neće podržati legitimni hrvatski politički predstavnici okupljeni u Hrvatskom narodnom saboru BiH.

- Hrvati u BiH ne žele ništa više od onoga što imaju druga dva konstitutivna naroda, a to je potpunu institucionalnu i političku ravnopravnost te svoja ustavom zajamčena prava. I time, istaknuo bih još jednom, Hrvati upravo čuvaju duh i slovo Daytonskog sporazuma i njegova ustava, a time i cijelu BiH, kazao je Grlić Radman. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!