Schmidt bi mogao nametnuti izmjene izbornog zakona BiH

19.07.2022.

Zadnja izmjena 13:33

Autor: I.Z./HRT/Hina

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt

Foto: Dejan Rakita / PIXSELL

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt razmatra mogućnost nametanja izmjena izbornog zakona toj zemlji nakon što su ranije propali pregovori predstavnika političkih stranaka o tom problemu, danas tvrde neki bosanskohercegovački mediji, ali i političari.

Zastupnik Socijaldemokratske partije BiH Saša Magazinović na svom je Facebook profilu objavio kako su istinite medijske objave da se u Uredu visokog predstavnika (OHR) provode konzultacije s diplomatskim predstavnicima zapadnih država čiji je cilj usuglasiti odluku hoće li se izborni zakon doista mijenjati nametnutom odlukom i kakva će biti njezina sadržina.

- Učestali su pozivi iz različitih međunarodnih krugova, napisao je Magazinović dodajući kako se visoki predstavnik trenutačno konzultira "o namjeri da izađe u susret HDZ-u izmjenama koje se odnose na uspostavu vlasti".

O potankostima navodnih pregovora nema puno informacija a mediji prenose kako je moguće očekivati odluku o izmjenama izbornog zakona koje bi se odnosile na način popune Doma naroda parlamenta Federacije BiH te na neke tehnilke prilagodbe kojima bi se spriječile krađe glasova.

Izmjene načina izbora članova Predsjedništva BiH ne spominju se u medijskim nagađanjima.

Upravo su odredbe koje se odnose na način popune Doma naroda razlog zbog kojega u HDZ-u BiH vlada strah da bi se izbornim inženjeringom bošnjačke i građanske stranke mogle izboriti da uspostave entitetsku vlast koja bi bila pod njihovom kontrolom odnosno iz koje bi bile isključene stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

Presudom Ustavnog suda BiH u slučaju "Ljubić" stavljene su izvan snage odredbe izbornog zakona kojima je bilo regulirano da se iz svake od deset županija u Dom naroda bira barem po jedan pripadnik svakog konstitutivnog naroda.

Na izborima prije četiri godine ta je pravna praznina popunjena provedbenom odlukom koju je donijelo Središnje izborno povjerenstvo (SIP) no u HNS-u su na stajalištu kako je to neprihvatljiv model i za ovogodišnje izbore najavljene za listopad.

Federalni Dom naroda ključan je za izbor predsjednika i dopredsjednika entiteta koji onda imenuju mandatara za sastav entitetske vlade.

Danas je na nagađanja o mogućoj intervenciji OHR-a reagirao i zastupnik Naše stranke (NS) u Zastupničkom domu parlamenta BiH Peđa Kojović.

On tvrdi kako se priprema de facto provedba zahtjeva HDZ-a BiH u odnosu na izbornu reformu tijekom propalih pregovora odnosno kako bi to značilo da će se hrvatski klub u Domu naroda popunjavati isključivo Hrvatima iz onih županija u kojima je hrvatsko stanovništvo većinsko.

Kojović u posebnoj izjavi dostavjenoj medijima tvrdi kako je riječ o odluci koja je protivna zdravom razumu ali i vrijednostima EU-a gdje svi građani imaju jednaka prava.

Oglasio se i član Predsjedništva BiH Željko Komšić koji tvrdi da su rješenja koja se spominju antieuropska te kao takva neprihvatljiva za većinu građana BiH.

- Schmidt bi trebao dobro razmisliti o tome što razmatra i biti siguran da odluka na štetu građana i države Bosne i Hercegovine ne može proći bez posljedica, zaprijetio je Komšić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!