Kandidacijski status BiH u EU - što kažu Milanović i Plenković?

23.06.2022.

19:17

Autor: Iva Magušić Dumančić/Dnevnik/IMS/HRT

Zoran Milanović und Andrej Plenković

Zoran Milanović und Andrej Plenković

Foto: HRT / HTV

Bosna i Hercegovina treba dobiti status kandidata, ako se već dodjeljuje Ukrajini i Moldaviji, inzistira i dalje predsjednik Republike Zoran Milanović. Premijer Andrej Plenković sve je komentirao iz Bruxellesa.


Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, predsjednik ostaje pri svojim stajalištima.

- To je prilika da se jadnoj rastresenoj Bosni i Hercegovini da status kandidata. Ništa više od toga, samo status kandidata kao nekakav čin povjerenja, nade, rekao je Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske. 

Podršku dvjema zemljama za status kandidata mislio je dati još u ožujku, pod uvjetom da ga dobije i BiH. Pritom je pomalo ironičan: "Kad je happy hour svi piju jeftini, ne može bit happy hour samo za vas". Sve naziva propuštenom prilikom i krivi premijera.

- Još jednom potvrđuje da je čovjek kompletno neupućen u ono što se zbiva, izoliran i onda govori stvari koje nemaju veze sa supstancom niti sa onim što mi ovdje cijelo vrijeme radimo. Naravno, borimo se puno više od njega, konkretnije, konstruktivnije, inteligentnije za ravnopravnost Hrvata u BiH, kazao je Andrej Plenković. 

Predsjednik proziva premijera da BiH neće dobiti status kandidata jer uvjet je promjena izbornog zakona.

- Pitam te, čovječe, za koga radiš, kazao je Milanović.

- Sve što radim, radim mudro, dobro i na korist hrvatskim građanima. Za koga on radi, koji je to način, kakve su to floskule, kakve su to teme o kojima on govori potpuno neinformiran, izoliran, čini nama štetu, rekao je Plenković. 

- Kada bi stranka Bakira Izetbegovića pristala na nešto što je pravna, ustavna, moralna, Dejtonska obveza, stvar je riješena. Oni su jasno rekli da to neće napraviti - izbori su za četiri mjeseca, izjavio je Milanović.

- Moramo se ozbiljno zapitati koja je to ekipa i za čije moskovske interese oni rade, kaže Plenković. 

Kritizirao je predsjednik i visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, jer kaže, izborni zakon mogao je već promijeniti. Okomio se i na međunarodnu zajednicu.

- Znate tko su dementori, to su oni likovi iz Harryja Pottera, ako se dobro sjećam, a to baš nisam previše pratio. To su oni koji vam srču energiju, a to je međunarodna zajednica u BiH, nekompetentna, trećepozivska uprava. Razina neznanja, bezobrazluka, mismanagamenta, koje je takozvana međunarodna zajednica ostavila i još uvijek ostavlja u BiH je nezabilježena, kazao je Milanović.

I zbog takvih je prozivanja, tvrdi premijer, hrvatsko veleposlanstvo u Sarajevu primilo prosvjednu notu.

- Činjenica je da Bosnu i Hercegovinu Hrvatska zagovara kao kandidata. Ja to govorim na svakom Europskom vijeću. On to možda ne zna, nisam primijetio da je on to govorio kao premijer. To sad već poprima razmjere koji su zastrašujući, toliko negative i destrukcije koju dobivamo s njegove strane je štetno, sramotno, beskorisno, kazao je Plenković.

Podsjetimo, predsjednik je tražio da se vezano uz temu Bosne i Hercegovine sastane Vijeće za nacionalnu sigurnost. Taj sastanak nije održan, kao ni onaj o Ukrajini, koji je prethodno tražio premijer.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!