BiH: Veleposlanstvo SAD-a oštro o Izetbegoviću: "Šokirani smo"

27.07.2022.

18:21

Autor: M.M./HRT/Hina

Bakir Izetbegović

Bakir Izetbegović

Foto: Dejan Rakita / Pixsell

Američko veleposlanstvo u BiH u srijedu je oštro osudilo izjave čelnika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića koji je neizravno prijetio ratom kada je izjavio da su se Bošnjaci "prebrojali" i svjesni su svoje vojne snage.

U objavi na Twitteru veleposlanstva SAD stoji da su "šokirani i zgroženi" zapaljivim komentarima Bakira Izetbegovića koji su, kako se to moglo predvidjeti, prouzročili podjednako neprihvatljivi odgovor Milorada Dodika.

- U 2022. godini građani BiH zaslužuju bolje od lidera koji pozivaju na etničke podjele i potiču etničke napetosti. Građani BiH zaslužuju lidere koji će raditi na općem dobru i donositi teške odluke neophodne da BiH osigura svoje mjesto u euroatlantskoj zajednici naroda. Istinska posvećenost suradnji i kompromisu a ne implicitnoj prijetnji pribjegavanjem nasilju, potrebni su za rješavanje problema ove zemlje koji se pogoršavaju, stoji u izjavi.

Reakcija je to na Izetbegovićev istup na predizbornoj tribini SDA u mjestu Hadžići pokraj Sarajeva gdje je izjavio da Bošnjaci imau pripremljen odgovor "za ne daj Bože".

- Prebrojali smo se. I koliko lovaca imamo, i koliko mladih ljudi, i koliko imamo instruktora na dronovima, i tako dalje. Neću dalje, ali samo da znate, kazao je Izetbegović.

Iz oporbe su mu odmah odgovorili da neprimjereno huška na rat, a u brojnim reagiranjima političara iz Republike Srpske prevladale su ocjene da to čini samo zbog izbora.

Dodik je pak Izetbegoviću poručio da mora računati s time da za najgore scenarije i Srba ima dovoljno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!