13:20 / 16.03.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

BiH: Više od 1600 zaraženih, incidencija u Sarajevu veća od tisuću

Testiranje na koronavirus u BiH

Testiranje na koronavirus u BiH

Foto: Ilustracija/Armin Durgut / Pixsell

Dnevni broj zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini nastavlja rasti pa je danas potvrđeno više od 1600 novih zaraza i 53 umrle osobe kod kojih je ranije dijagnosticiran Covid-19, a s ovim se brojkama BiH vratila na stanje kakvo je bilo u prosincu 2020., kada je bjesnio drugi val epidemije.

Nakon testiranja nešto više od 5300 uzoraka zaraza je potvrđena kod 1173 osobe iz Federacije BiH, 362 iz Republike Srpske te kod 71 iz distrikta Brčko. Svaka od tih administrativnih jedinica unutar BiH vodi svoju evidenciju o epidemiološkoj slici, no ti podaci uglavnom ne odražavaju realno stanje na terenu, jer njihovo objedinjavanje dugo traje.

Tako je Zavod za javno zdravstvo sarajevske županije izvijestio kako je samo u tom dijelu zemlje od ponedjeljka evidentirano više od 550 novozaraženih, što bi predstavljalo gotovo polovicu svih slučajeva u Federaciji BiH koja se sastoji od deset županija.

No stanje na području Sarajeva jest najteže jer je, uz više od 4700 aktivnih slučajeva koliko ih je sada evidentirano, tamo u dvije bolnice predviđene za smještaj oboljelih od covida-a trenutačno na liječenju čak 688 pacijenata s težom kliničkom slikom.

Prema dostupnim analizama trenutačna incidencija, broj novozaraženih na 100 tisuća stanovnika u jednom tjednu, u Sarajevu je dramatičnih 1034. Preciznih podataka o incidenciji na razini entiteta i države nema.

Vlasti i u drugim županijama unutar Federacije BiH upozoravaju kako se stanje ubrzano pogoršava. Takva upozorenja, osim iz Hercegovačko-neretvanske, dolaze i iz Tuzlanske te iz županije Središnja Bosna, gdje su zbog toga odlučili uvesti dodatna ograničenja kretanja u noćnim satima pa je sada tako kretanje zabranje od 22 navečer do pet sati ujutro.

U većini BiH prekinuta je nastava u školama i ona se ponovo odvija u online formatu, no za sada nema dodatnih ograničenja rada ugostiteljskih objekata i trgovina koje mogu raditi tijekom cijelog dana.

Cijepljenja u BiH gotovo da i nema jer Federacija BiH još nije uspjela kupiti niti jednu dozu cjepiva, dok u Republici Srpskoj trenutačno čekaju nove isporuke naručenog ruskog Sputnjika V.

BiH: Županija sa sjedištem u Mostaru najavljuje strože mjere

Vlasti Hercegovačko-neretvanske županije sa sjedištem u Mostaru najavile su uvođenje novih, strožih mjera ukoliko nastavi rasti broj novozaraženih koronavirusom, a premijer HNŽ-a rekao je kako je prvo zatvaranje prošloj godini polučio odlične rezultate u sprječavanju širenja epidemije.

- Novo stanje traži nove mjere. Ako se pogorša situacija bit ćemo primorani na uvođenje restriktivnijih mjera, rekao je premijer HNŽ-a Nevenko Herceg. Najavio je kako će Krizni stožer Hercegovačko-neretvanske županije uskoro izaći s novim odlukama.

U posljednja 24 sata od virusa SARS-CoV-2 bilo je 184 novozaraženih u ovoj županiji, dok su dvije osobe preminule u Covid bolnici. Po Hercegovim riječima, vlasti su nedugo nakon što je prošle godine nastupila epidemija uvele zatvaranje koji se pokazao iznimno uspješnim.

Bili smo jako izloženi kritici za vrijeme prvog lockdowna, jer smo išli s rigoroznim mjerama. Ali mogu otvoreno reći da smo taj lockdown kvalitetno odradili i doveli do toga da smo za 42 dana bili bez ijednog novozaraženog u našoj županiji", dodao je premijer HNŽ-a.

On je upozorio da je poseban problem nepridržavanje mjera posebice ukazavši na liberalan način života koji je uzeo maha u posljednje vrijeme, čak uz dolazak gostiju iz Hrvatske na provode tijekom vikenda.

Mali broj ljudi u Hercegovini nosi zaštitne maske i pridržava se epidemioloških mjera, dok su mediji u više navrata objavljivali snimke zabava na kojima se okuplja više stotina mladih u gradu na Neretvi. Policija ni inspekcije ne kažnjavaju prekršitelje, a jedino se poštuje policijski sat koji je na snazi od 23 sata navečer do šest sati ujutro.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!