14:12 / 05.03.2021.

Autor: Hina

BiH vrhunac epidemije očekuje za 15 dana, konfuzija s cjepivom se nastavlja

Epidemija u BiH

Epidemija u BiH

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Zaraza koronavirusom u Bosni i Hercegovini ubrzano se širi no, dok liječnici u petak upozoravaju da se vrhunac novog vala očekuje u iduća dva tjedna, u zemlji još traju rasprave o tome kako nabaviti cjepivo koje je do sada stiglo tek u simboličnim količinama.

U BiH je točno prije godinu dana potvrđen prvi slučaj zaraze koronavirusom, a do sada je u toj zemlji zaraženo više od 160 tisuća ljudi, dok je umrlo više od 5100 osoba.

- Opet imamo neku vrstu izvanrednog stanja, kazao je u petak predsjednik vlade Federacije BiH Fadil Novalić, koji je u Sarajevu okupio predsjednike vlada deset županija i ministre zdravstva na dogovor o tome kako ubrzati nabavku cjepiva.

Federacija BiH do sada dobila tek 10 tisuća doza cjepiva i to kao donaciju iz Srbije, a Novalić je kazao kako je jasno da je država entitete prepustila same sebi. Zaključak je kako sada valja uspostaviti operativno tijelo koje bi na sebe preuzelo posao nabavke cjepiva.

BiH je ranije posredstvom mehanizma Covax naručila 1,23 milijuna doza cjepiva zapadnih proizvođača, a kako ništa od toga još nije isporučeno sada se pokušava izravno pregovarati s tim proizvođačima. Novalić je apsurdnosti cijele situacije ilustrirao činjenicom da je Pfizer pokušavao pregovarati s državom BiH no kako ona nema ministarstvo zdravstva tako se na kraju ispostavilo "da entiteti moraju glumiti državu".

Mehanizmi na razini BiH ne funkcioniraju pa će Federacija BiH sada izravno pregovarati s proizvođačima cjepiva, rekao je Novalić, a medije je pozvao "da ne problematiziraju cijenu cjepiva" s obzirom na okolnosti.

Predsjednik vlade Sarajevske županije Edin Forto napustio je sastanak u federalnoj vladi kazavši kako ne može razumjeti da se u Federaciji BiH godinu dana nakon pojave prvog slučaja zaraze tek razgovara o uspostavi tijela koje bi radilo na nabavci cjepiva.

Vlasti Sarajevske županije već tjednima apeliraju na entitetsku vladu da napokon nešto učini i ubrza dostavu cjepiva jer se upravo u tom dijelu zemlje zaraza ubrzano širi.

Samo u petak u BiH je registrirano više od 470 novozaraženih, dok je u cijeloj županiji aktivno više od 2600 slučajeva zaraze.

Incidencija, odnosno broj novozaraženih na 100 tisuća stanovnika u jednom tjednu, u Sarajevu je trenutačno 490. Ovog su tjedna dnevne brojke novozaraženih u cijeloj BiH probile granicu od 900, što se nije zbivalo još od početka prosinca prošle godine.

- Danas je situacija dramatična, kazao je pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez upozoravajući da se BiH može suočiti sa situacijom u kojoj je bila Italija na početku pandemije. Po njemu je novo zatvaranje izvjesno ukoliko se nešto ne promijeni. Širenje zaraze i cijepljenje nisu nužno povezani što dokazuje i slučaj Srbije, u kojoj se zaraza širi unatoč masovnom procjepljivanju stanovništva, upozorio je.

Iako je cijepljenje počelo u Republici Srpskoj, koja je dobila nešto više od 20 tisuća doza ruskog cjepiva Sputnjik V, predstavnici zdravstvenih vlasti u tom entitetu također su zabrinuti naglim širenjem epidemije pri čemu su tamo najveća žarišta Banja Luka i Istočno Sarajevo.

Ravnatelj banjolučkog Kliničkog centra Vlado Đajić kazao je novinarima u petak kako je stanje takvo da bi ljudi i u svojim domovima sada trebali nositi zaštitne maske.

Dodao je kako su najveće pogoršanje tek očekuje te bi moglo uslijediti i idućih deset do petnaest dana.

- Mnogi nam se pacijenti vraćaju i puno je veći broj mlađih pacijenata s težom kliničkom slikom, kazao je Đajić potvrdivši kako se ubrzano šire bolnički kapaciteti za smještaj bolesnika s dijagnozom COVID-a pa je u Banjoj Luci za takve pripremljeno dodatnih 100 kreveta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!