Ispitivanje kubanskog cjepiva protiv koronavirusa ušlo u treću fazu

05.03.2021.

08:54

Autor: HRT/Hina/AFP

Havana

Havana

Foto: - / Pixabay

Kubanski kandidat za cjepivo protiv koronavirusa ušao je u treću fazu ispitivanja u četvrtak, a to je prvo cjepivo latinoameričke zemlje koje je tako daleko stiglo, objavila je vlada.

Novačenje 44.000 dobrovoljaca u dobi 19 do 80 godina za cjepivo Soberana 2 već je počelo, priopćio je kubanski institut za cjepivo Finlay.

Prva testna cjepiva primijenit će se u Havani sljedeći tjedan.

Dobrovoljci će biti podijeljeni u tri skupine: neki će primiti dvije doze cjepiva u razmaku 28 dana, druga skupina dobit će dvije doze i dodatno treći pojačivač imunološkog sustava, a treća placebo.

Treća faza ispitivanja završit će tri mjeseca nakon što je ubrizgana treća doza, priopćio je institut Yury Valdes.

Međutim, budu li rezultati obećavajući, odobrenje za hitnu uporabu moglo bi se tražiti prije toga.

Kuba je objavila da ove godine želi cijepiti sve stanovnike. Do sad je imala nešto više od 53.000 zabilježenih slučajeva i 333 preminula, u populaciji 11,2 ljudi.

Pod američkim sankcijama, Kuba je počela razvijati vlastita cjepiva 1980-ih, te otkrila prvo cjepivo protiv meningokokne bakterije B, uzročnika meningitisa. Kuba radi na četiri kandidata za cjepivo protiv koronavirusa. Soberana 2, poput Novavaxa razvijenoga u Americi, cjepivo je na bazi rekombiniranih bjelančevina. Djeluje tako da stvara šiljke na površini koronavirusa i uvodi ih u tijelo, uvježbavajući imunološki sustav da prepozna takve uljeze i uzvrati im udarac u slučaju stvarne zaraze. Za rekombinirana cjepiva, za razliku od onih već u uporabi, nije potrebno ekstremno hlađenje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!