20:31 / 25.01.2022.

Autor: Hina/HRT

Bijela kuća: Biden ne namjerava unilateralno slati vojsku u Ukrajinu

Joe Biden

Joe Biden

Foto: Leah Millis / REUTERS

Američki predsjednik Joe Biden nema namjeru unilateralno poslati američke vojnike u Ukrajinu, nakon što je Washington u stanje pripravnosti stavio 8500 vojnika kako bi umirio NATO partnere u jeku ruskog raspoređivanja snaga uz ukrajinsku granicu.

- Samo da se razumijemo: ne postoji namjera ili interes ili želja predsjednika da pošalje vojsku u Ukrajinu. NATO je forum potpore partnerima i zemljama našeg istočnog krila, i to je ono na čemu je fokus, rekla je novinarima glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.


Glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je u ponedjeljak da je 8500 vojnika obaviješteno da budu spremni za brzi odgovor NATO snaga, ukoliko ih savez pozove na dužnost. 


Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov optužio je Washington za raspirivanje napetosti oko Ukrajine te ponovio stajalište Moskve da su uzrok kriza potezi SAD-a i NATO-a, a ne rusko gomilanje desetaka tisuća vojnika blizu ukrajinske granice.


Rusija je rasporedila nekih 100.000 vojnika uz ukrajinsku granicu opkolivši je od sjevera, istoka do juga.


Moskva uporno opovrgava da ima bilo kakve planove za napad na Ukrajinu te smatra da su poruke sa Zapada dokaz da je Rusija meta, a ne agresor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!