Bijela kuća i republikanci nastavljaju pregovore o podizanju granice duga

24.05.2023.

20:29

Autor: Hina/HRT/A.V.

Kevin McCarthy

Kevin McCarthy

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

Pregovarači američkog predsjednika Joe Bidena i republikanskog predsjednika Zastupničkog doma Kevina McCarthyja u srijedu su se opet sastali u Bijeloj kući kako bi pokušali zaključiti sporazum o podizanju granice američkog duga u iznosu od 31,4 bilijuna dolara i izbjeći katastrofalan bankrot.


Joe Biden spreman je na "kompromis" s republikanskom oporbom o javnoj potrošnji, kako bi okončao politički zastoj koji bi Ameriku mogao baciti na koljena, potvrdio je u srijedu za AFP izvor upoznat s tim pitanjem.

Biden je prenio šefu Zastupničkog doma prijedlog o rezanju određenih troškova koji bi smanjili račun federalne vlade za "više od 1000 milijardi dolara tijekom deset godina", dodaje se. 

To bi bilo povrh smanjenja deficita koje je već obećao Joe Biden, a koje iznosi 3000 milijardi tijekom deset godina.

Bijela kuća bi također, prema istom izvoru, bila spremna ograničiti javnu potrošnju na dvije godine, pri čemu republikanci traže duže razdoblje.

Biden, 80-godišnji demokrat, koji je u početku jednostavno odbacio pregovore pod prijetnjom bankrota, također je ponudio preraspodjelu sredstava koja su prvotno bila namijenjena za odgovor na pandemiju Covid-19.

Konzervativci svoj glas uvjetuju dogovorom o rezanju javne potrošnje.

Bilo kakav dogovor koji Biden i McCarthy postignu teško će proći kroz podijeljeni Kongres, gdje McCarthyjevi republikanci imaju većinu u Zastupničkom domu od 222 naprema 213 zastupnika, a Bidenovi demokrati kontroliraju Senat s tijesnom većinom od 51 naprema 49.

Pozivi na proračunski kompromis


Ministrica financija Janet Yellen ponovno je u srijedu podsjetila da je hitno da demokrati i republikanci pronađu proračunski kompromis kako bi Kongres mogao glasati za povećanje gornje granice javnog duga.

Ministarstvo financija je upozorilo da savezna vlada možda već 1. lipnja neće moći podmiriti sve svoje račune, a trebat će nekoliko dana da se u podijeljenom Kongresu usvoji zakon.

Yellen navodi da je u pitanju organizacija "platnog sustava (koji) je uspostavljen kako bi se plaćali računi" vlade, "a ne da odlučuje koje će račune platiti ili ne". Bez dogovora "mi ćemo propustiti neke svoje obveze i to nije nešto prihvatljivo", ustrajala je.

Od 1. lipnja Sjedinjene Države bi se mogle naći u kašnjenju plaćanja odnosno u nemogućnosti ispuniti svoje financijske obveze, bilo u pogledu plaća, mirovina ili naknada svojim vjerovnicima.

Ministrica financija dodala je da će njezin ured Kongresu uskoro dostaviti dodatne pojedinosti o tome kada će zemlja zapravo biti u stečaju.

Ovaj scenarij bez presedana bio bi, prema ekonomistima, sinonim za veliku recesiju i propast tržišta u Sjedinjenim Državama, s mogućom 'zarazom' u cijelom globalnom gospodarstvu. Pad cijena dionica

Višemjesečni zastoj je uznemirio Wall Street, smanjio vrijednost američkih dionica, čije su cijene pale u srijedu, te povećao troškove zaduživanja za zemlju.

Nemogućnost podmirenja računa dovela bi do sloma Wall Streeta i gurnula američko gospodarstvo prema recesiji, tvrde ekonomisti. Pružatelji medicinskih usluga, koji ovise o vladinim isplatama, mogli bi biti među prvima koji će se suočiti s poteškoćama.

Biden je mjesecima govorio da neće pregovarati o podizanju gornje granice duga, no onda je okrenuo ploču i započeo pregovore s McCarthyjev proteklih nekoliko tjedana. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!