Sastanak Bidena i McCarthyja završio bez dogovora o najvišoj granici duga

23.05.2023.

07:36

Autor: V.K./HRT/Hina

Sastanak Bidena i McCarthyja bez dogovora

Sastanak Bidena i McCarthyja bez dogovora

Foto: Leah Millis / REUTERS

Američki predsjednik Joe Biden i predsjednik Zastupničkog doma Kongresa Kevin McCarthy završili su u ponedjeljak pregovore bez dogovora o podizanju granice američkog duga od 31,4 bilijuna dolara.

Biden i McCarthy nastavit će razgovore jer je ostalo još samo deset dana do moguće insolventnosti koja bi mogla uništiti američko gospodarstvo.

Predsjednik, demokrat, i čelnik Zastupničkog doma, republikanac, nastojali su ostvariti napredak u pregovorima, dok McCarthy od Bijele kuće traži da pristane na smanjivanje potrošnje u saveznom proračunu, što Biden smatra "ekstremnim", a predsjednik pak želi podignuti poreze bogatima, što republikanci odbijaju.

- Mislim da su razgovori bili produktivni. Još nismo postigli dogovor, rekao je McCarthy novinarima nakon jednosatnih razgovora s Bidenom u Ovalnom uredu. Rekao je da će predstavnici njihovih ureda nastaviti razgovore i dodao: Mislim da je dogovor još moguć.

Dogovor mora biti postignut do 1. lipnja, do kada će biti ili podignuta granica duga ili SAD više neće moći servisirati svoje dugove, što bi, upozoravaju ekonomisti, moglo izazvati recesiju.

Biden je prije sastanka rekao da je "optimističan" te da bi mogli postići napredak. Objema stranama potreban je dvostrani dogovor koji će predstaviti svojem biračkom tijelu, rekao je, dodajući da su neke nesuglasice još moguće.

Ministrica financija Janet Yellen u ponedjeljak je podsjetila na to koliko je malo vremena ostalo, rekavši da prema procjenama Ministarstvo "vrlo vjerojatno" početkom lipnja više neće moći plaćati sve državne obveze, ne podigne li se granica duga.

Savjetnici Bijele kuće održali su dvosatni sastanak s republikanskim pregovaračima na Capitol Hillu, a prema prvim pokazateljima razgovori su dobro počeli.

Svaki dogovor o podizanju granice duga moraju prihvatiti oba doma Kongresa. McCarthyjevi republikanci kontroliraju Zastupnički dom, dok Bidenovi Demokrati drže Senat.

Neuspjeh u podizanju granice duga izazvao bi inosolventnost koja bi potresla financijsko tržište i izazvala povećanje svih kamatnih stopa - od onih na zajmove za automobile do onih na kreditne kartice.

Kada Biden i McCarthy postignu dogovor, trebat će nekoliko dana da on bude prihvaćen u Kongresu. McCarthy je rekao da se dogovor mora postići ovoga tjedna da bi bio prihvaćen u Kongresu i da bi ga Biden potpisao na vrijeme.

Dužnosnik bijele kuće u ponedjeljak je rekao da su republikanski pregovarači prošloga tjedna predlagali dodatna smanjenja financiranja programa za opskrbu hranom Amerikanaca lošijeg imovinskog statusa te je naglasio da nijedan dogovor ne može biti prihvaćen u Kongresu bez potpore obiju strana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!