Bijela kuća pozvala Amerikance da napuste Sudan za 24 do 48 sati

27.04.2023.

23:23

Autor: P.F./Hina/HRT

Kartum u Sudanu

Kartum u Sudanu

Foto: Mohamed Nureldin Abdallah / Reuters

 Stanje u Sudanu može se pogoršati u svakom trenutku i Amerikanci bi trebali napustiti tu zemlju u idućih 24 do 48 sati, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre.

SAD je duboko zabrinut porastom kršenja prekida vatre u Sudanu u srijedu i State Department je u tu svrhu angažirao dodatno konzularno osoblje, rekla je glasnogovornica Karine Jean-Pierre.

- Stanje se može pogoršati u svakom trenutku. Radimo na tome da stvorimo više opcija za odlazak američkih građana iz Sudana, dodala je.

SAD je usmjerio brodovlje u regiju kako bi pružili svu potrebnu potporu uz sudansku obalu.

Jean-Pierre je naglasila da svaka opcija donosi rizik.

- No ne čini se da će se stanje poboljšati i zato pozivamo Amerikance koji žele otići da posegnu za nekom od opcija u idućih 24 do 48 sati.

Jean-Pierre je to kazala nedugo pošto su paravojne snage pristale produljiti prekid vatre za nova 72 sata kada u ponoć istekne prethodni prekid vatre dogovoren sa sudanskom vojskom koji se ipak kršio.

Stotine ljudi su ubijene u sukobu koji je u četvrtak ušao u 13. dan između regularne sudanske vojske i i suparničkih paravojnih Snaga za brzu potporu (RSF), koje su upletene u borbu za vlast koja prijeti destabilizaciji šire regije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!