Bivši policajac iz Minneapolisa proglašen krivim za pomaganje u ubojstvu Floyda

02.05.2023.

16:47

Autor: I.Z./HRT/Hina

Bivši policajac iz Minneapolisa proglašen krivim za pomaganje u ubojstvu Floyda

Bivši policajac iz Minneapolisa proglašen krivim za pomaganje u ubojstvu Floyda

Foto: Brian Snyder / REUTERS

Bivši policajac iz Minneapolisa, Tou Thao danas je proglašen krivim za pomaganje i poticanje u slučaju ubojstva Georgea Floyda, Afroamerikanca kojem je drugi policajac prilikom uhićenja kleknuo na vrat i držao ga tako gotovo devet minuta dok nije izdahnuo.

Optužnica protiv Thaoa, jednog od četvorice policajaca koji su sudjelovali u uhićenju, bila je posljednja u tom iznimnom slučaju koji je potaknuo prosvjede diljem SAD-a protiv rasizma i policijske okrutnosti u ljeto 2020.

Bijeli policajac Derek Chauvin je u travnju 2021. proglašen krivim za ubojstvo Floyda po svim točkama optužnice. Teretilo ga se da je prilikom uhićenja kleknuo na vrat i držao ga tako pritisnutim na tlo gotovo devet minuta.

Dva ostala okrivljena policajca, Thomas Lane i J. Alexander Kueng su prošle godine priznali krivnju za sudjelovanje u ubojstvu drugog stupnja. S istom se optužnocom suočio i Thao.

Dok je Chauvin pritiskao njegov vrat, Lane i Kuen su Floyda držali za koljena, a Thao je stajao po strani i držao na razmaku skupinu ljudi, uključujući vatrogasca koji je vikao policajima da podignu Floyda i provjere mu puls.

Chauvin je osuđen na 22 i pol godine za nenamjerno ubojstvo. Potom je na saveznom sudu osuđen na 21 godinu zatvora zbog povrede građanskih prava.

Zbog povrede građanskih prava George Floyda, na saveznom sudu su prošle godine Keung, Lane i Theo osuđeni na pola godine zatvora, tri godine zatvora i tri i pol godine zatvora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!