20:38 / 12.11.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

"Bjelorusija će oštro odgovoriti na svaki napad"

Kriza u istočnoj Europi

Kriza u istočnoj Europi

Foto: Kacper Pempel / REUTERS

Bjelorusija je danas upozorila da će "oštro odgovoriti" na svaki napad usmjeren protiv nje i upozorila na raspoređivanje brojnog vojnog sastava Poljske na poljsko-bjeloruskoj granici, usred migracijske krize.

- Čini se da su naši susjedi na Zapadu, posebice Poljska, spremni pokrenuti sukob u koji bi željeli uvući Europu, izjavio je bjeloruski ministar obrane Viktor Krenin u video poruci.

- Bjeloruske vojne snage su spremne oštro odgovoriti na svaki napad, upozorio je.

Tisuće migranata koji žele ući u EU su blokirane danima na granici između Bjelorusije i Poljske. Suočena s priljevom ljudi Poljska, članica Europske unije i šengenskog prostora, tamo je rasporedila oko 15.000 vojnika i podigla ogradu s bodljikavom žicom.

Bruxelles, koji optužuje Minsk da je organizirao ovaj migracijski priljev kako bi se osvetio za zapadne sankcije određene režimu Aleksandra Lukašenka, sada prijeti novima sankcijama koje bi mogle biti objavljene sljedećeg tjedna.

- Neprihvatljiv je jezik ultimatuma, prijetnji i ucjena, upozorio je Krenin.

- Pokušaji da nas zastraše ili optuže bez temelja prisiljavaju nas da odgovarajuće reagiramo na tu situaciju", rekao je i dodao da bi "bjeloruske snage mogle jamčiti sigurnost zemlje, ako je potrebno i s glavnim strateškim saveznikom, Rusijom, dodao je.

Ruska i bjeloruska vojska objavile su ranije danas da provode zajedničku zračno-desantnu vježbu na zapadu Bjelorusije, blizu poljske granice.

Bjelorusko ministarstvo obrane navelo je u priopćenju da "taktička" padobranska postrojba dviju zemalja provodi vježbu u okolici Grodna. Dodalo je da u vježbi sudjeluju ruski transportni zrakoplovi IL-76 i helikopteri bjeloruskih snaga.

Ova kriza u istočnoj Europi sve više zabrinjava međunarodnu zajednicu i jučer je bila na dnevnom redu izvanredne sjednice UN-ova Vijeća sigurnosti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!