16:54 / 12.11.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Moskva i Minsk provode vojnu vježbu blizu poljske granice

Vojnik

Vojnik

Foto: Kacper Pempel / REUTERS

Ruska i bjeloruska vojska objavile su danas da provode zajedničku zračno-desantnu vježbu na zapadu Bjelorusije, blizu poljske granice koja je u središtu migrantske krize.


Bjelorusko ministarstvo obrane navelo je u priopćenju da "taktička" padobranska postrojba dviju zemalja provodi vježbu u okolici Grodna. Dodaje da u vježbi sudjeluju ruski transportni zrakoplovi IL-76 i helikopteri bjeloruskih snaga.

- Ruski i bjeloruski padobranci nakon iskakanja provode niz borbenih vježbi koje obuhvaćaju zauzimanje i zadržavanje položaja, potragu i likvidaciju ciljeva, navodi se u priopćenju Minska.

Kako prenosi agencija Interfaks ruska vojska je objavila da je riječ o "nenajavljenom pregledu" pripravnosti snaga. Tisuće migranata koji žele ući u Europu, a dolaze većinom s Bliskog istoka, zapele su u teškim uvjetima na bjelorusko-poljskoj granici.

Europska unija optužuje Minsk da propušta migrante izdajući im vize kako bi se osvetio za zapadne sankcije uvedene lani režimu Aleksandra Lukašenka nakon grubog gušenja oporbenih prosvjeda.

Ova kriza u istočnoj Europi sve više zabrinjava međunarodnu zajednicu i jučer je bila na dnevnom redu izvanredne sjednice UN-ova Vijeća sigurnosti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!