17:22 / 27.05.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Bjelorusija: G7 traži "trenutačno oslobađanje" Protaševiča

G7 traži "trenutačno oslobađanje" Protaševiča

G7 traži "trenutačno oslobađanje" Protaševiča

Foto: Andrius Sytas / REUTERS

Ministri vanjskih poslova G7 su u četvrtak najoštrije osudili bjelorusko uhićenje oporbenog novinara Romana Protaševiča i njegove partnerice, i zatražili njihovo "trenutačno i bezuvjetno oslobađanje" kao i drugih novinara i političkih zatvorenika u zemlji.

U priopćenju su šefovi diplomacija zemalja G7 (Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i Sjedinjene Države) i Europska unija osudili "ugrožavanje sigurnosti putnika i posade" leta skrenutog prema Minsku, koje predstavlja "tešku povredu pravila civilnog zrakoplovstva".

Oni su se također pobunili protiv teške povrede slobode tiska.

- Udvostručit ćemo napore, posebice uvođenjem novih sankcija kako bi bjeloruske vlasti odgovarale za svoje poteze, dodali su.

Oni su također tražili od Međunarodne organizacije za civilno zrakoplovstvo (ICAO) koja se sastaje u četvrtak da prema svojim pravilima i normama osudi incident.

- Upotrijebit ćemo sve alate koji su nam na raspolaganju kako bi režim bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka odgovarao, naglasio je na Twitteru britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab, dok Velika Britanija ove godine predsjeda G7 i priprema samit šefova država i vlada od 11. lipnja u Cornwallu, na jugozapadu Engleske.

Aleksandar Lukašenko je ogorčio Zapad u nedjelju kada je poslao borbeni zrakoplov da presretne linijski zrakoplov Ryanaira na letu između Atene i Vilniusa u kojem su putovali bjeloruski disident Roman Protaševič i njegova partnerica Sofia Sapega, koji su uhićeni.

Suočen s lavinom osuda i novim sankcijama EU režimu koji vlada od 1994., bjeloruski predsjednik Lukašenko je kazao kako je djelovao "po zakonu i u skladu sa svim međunarodnim normama".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!