11:33 / 01.03.2022.

Autor: HRT/Hina

Bjelorusija poručila da se neće priključiti invaziji na Ukrajinu

Aleksander Lukašenko

Aleksander Lukašenko

Foto: Maxim Guchek/BELTA / Reuters

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je državnim medijima da se njegova vojska neće pridružiti ruskim trupama u invaziji na Ukrajinu, piše u utorak BBC.

Lukašenko, inače bliski saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekao je da bjeloruska vojska nikada nije i neće sudjelovati u vojnim akcijama.

- To možemo bilo kome dokazati. I ne samo to - rusko vodstvo nikada nije dovelo u pitanje naš stav o nemiješanju u oružani sukob. Stoga ne namjeravamo sudjelovati u ovoj specijalnoj operaciji u Ukrajini ni u budućnosti. Nema potrebe za tim, rekao je Lukašenko.

U ponedjeljak se počelo strahovati da Lukašenko priprema slanje svojih vojnih trupa da se pridruže ruskima u napadu na Kijev. Glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price rekao je u ponedjeljak da se Rusija narugala suverenitetu Bjelorusije pokrenuvši s njenog teritorija invaziju na Ukrajinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!