Međunarodni kazneni sud pokreće istragu o ratnim zločinima u Ukrajini

01.03.2022.

08:29

Autor: Hina/HRT

Međunarodni kazneni sud (ICC) u Haagu

Međunarodni kazneni sud (ICC) u Haagu

Foto: Roman Yanushevsky / Shutterstock

Međunarodni kazneni sud (ICC) u Haagu pokrenut će istragu o mogućim ratnim zločinima koje je Rusija počinila u Ukrajini, najavio je glavni tužitelj ICC-a Karim Khan.

Objavljujem da sam odlučio nastaviti s procesom pokretanja istrage o situaciji u Ukrajini, i to što je brže moguće, naveo je Khan u svom priopćenju, kako prenosi dpa.

Nakon preliminarnog pregleda situacije Khan je, kako navodi, zaključio da postoji razumna osnova za pretpostavku da su u Ukrajini počinjeni i navodni ratni zločini kao i zločini protiv čovječnosti u događajima koji su prethodili ruskoj invaziji.

S obzirom na širenje sukoba posljednjih dana, želim da istraga obuhvati i sve nove navodne zločine koji spadaju u nadležnost mog Ureda, a koje počini bilo koja strana u sukobu, na bilo kojem dijelu ukrajinskog teritorija, rekao je također Khan.

Prema Rimskom statutu, Ukrajina nije stranka Međunarodnog kaznenog suda, ali je prihvatila njegovu nadležnost u slučaju ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti na svom teritoriju, navodi Khan. Rusija, pak, ne priznaje ovaj sud.

Tužitelj sada od suda sada mora dobiti odobrenje za istragu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!