Bjeloruska sprinterica napustila poljsko veleposlanstvo u Tokiju

07:17 / 04.08.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Krystsina Tsimanouskaya

Krystsina Tsimanouskaya

Foto: Issei Kato / REUTERS

Bjeloruska sprinterica Kristina Timanovska napustila je rano jutros poljsko veleposlanstvo u Tokiju gdje je zatražila zaštitu nakon što je odbila vratiti se s Olimpijskih igara ranije od predviđenog. 

Kombi sa zatamnjenim staklima napustio je kompleks u pratnji policije u 7.05 (22.05 po GMT-u jučer), ubrzo nakon što je prtljaga utovarena u drugi kombi. Policijski dužnosnik potvrdio je Reutersu da je u vozilu bila Timanovska.

Timanovska (24) optužila je svoj tim da su je protiv njezine volje odveli u zračnu luku u nedjelju, a događaj je odjeknuo na Olimpijskim igrama u Tokiju. Sklonila se u poljskom veleposlanstvu u ponedjeljak, a Varšava joj je ponudila humanitarnu vizu.

Međunarodni olimpijski odbor jučer je objavio da je otvorio službenu istragu o tom slučaju i da očekuje izvješće bjeloruskog tima.

Sprinterica koja je u ponedjeljak trebala nastupiti u atletskoj utrci na 200 metara, rekla je da joj je trener došao u sobu u nedjelju i zatražio da se spakira nakon kritika na račun bjeloruskog olimpijskog tima.

Kristina Timanovska jučer je za BBC izjavila da je bila iznenađena izbacivanjem iz tima jer "nije rekla ništa politički osjetljivo" te da bi se htjela vratiti u Bjelorusiju "kada bude sigurno (...) možda za pet ili 10 godina".

Incident je usmjerio pozornost na Bjelorusiju koju su prošle godine potresali masovni prosvjedi nakon predsjedničkih izbora na kojima je Lukašenko ostao na vlasti, a oporba ga optužila za namještanje istih.

Bjeloruske vlasti nasilno su suzbijale prosvjede, protuvladine prosvjednike prozivale kriminalcima i nasilnim revolucionarima koje podržava Zapad, a postupanje snaga sigurnosti opisale primjerenim i potrebnim.

Vitalij Šišov, bjeloruski aktivist koji je živio u egzilu u Ukrajini, pronađen je obješen u parku blizu svoga doma u Kijevu u utorak. Ukrajinska policija objavila je da je pokrenula istragu zbog sumnji na ubojstvo. Šišov je vodio organizaciju koja pomaže Bjelorusima koji bježe od progona.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!