Blinken: Afganistan može postati parijska država nastave li talibani zlostavljanja

15:26 / 28.07.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Antony Blinken

Antony Blinken

Foto: Jonathan Ernst / REUTERS

Afganistan bi mogao postati parijska država ako talibani nastave nasilna osvajanja teritorija i zlostavljanja vlastitog naroda, rekao je u srijedu američki državni tajnik Antony Blinken.

Jako zabrinjavaju napredovanje talibana prema lokalnim središtima u zemlji i izvješća o zločinima, rekao je Blinken novinarima u New Delhiju.


- Afganistan koji ne poštuje prava vlastitog naroda, koji protiv njih čini zločine na kraju će postati parijska država, rekao je Blinken nakon razgovora s indijskim kolegom Subrahmanyamom Jaishankarom.


Parija je uobičajeni naziv za pripadnika najnižih indijskih kasti. Država parija je izraz koji se od 1990-ih koristi za države čija se politika ili zakoni smatraju nespojivim sa standardima "civiliziranog" svijeta, te su na meti kritika drugih vlada ili međunarodnih organizacija prvenstveno zbog nepoštovanja ljudskih prava.


Blinken je dodao da su talibani tražili međunarodno priznanje i potporu za Afganistan.


- Navodno žele da afganistanski čelnici mogu slobodno putovati svijetom, ukidanje sankcija... Pa, nasilno osvajanje zemlje i kršenje prava vlastitog naroda nije put za postizanje tih ciljeva.


Jedini način su pregovori o mirnom rješenju sukoba koji bi doveo do uključive i reprezentativne vlade, istaknuo je Blinken.


Usprkos povlačenju američkih vojnika, Blinken je rekao da SAD ostaju angažirane u Afganistanu kroz diplomaciju i različite vrste pomoći, uključujući pomoć afganistanskim snagama sigurnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!