13:46 / 09.07.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

Talibani tvrde da nadziru 85 posto afganistanskog teritorija

Predstavnik talibana rekao da nadziru nekih 250 od 398 okruga

Predstavnik talibana rekao da nadziru nekih 250 od 398 okruga

Foto: Tatyana Makeyeva / Reuters

Talibani nadziru 85 posto teritorija i u ofenzivi su protiv vladinih snaga na Kabul, ustvrdio je u Moskvi predstavnik te pobunjeničke skupine, poručivši da Afganistan više nikada neće biti poligon za napade.

Na konferenciji za novinare u Moskvi Shahabuddin Delawar, predstavnik talibana, rekao je da oni sada nadziru nekih 250 od 398 okruga.

Ta informacija nije potvrđena iz neovisnog izvora, navodi agencija France presse.

- Sve razine vlasti i sve bolnice i dalje djeluju na tom teritoriju. Pobrinuli smo se da oni mogu nastaviti svoj rad, ustvrdio je predstavnik talibana koji su napredovali usporedo s povlačenjem međunarodnih snaga.

Povlačenje Amerikanaca iz te zemlje nakon 20 godina rezultat je borbe talibana, ustvrdio je Delawar.

Po njegovu tumačenju nikakav sporazum s Washingtonom ne priječi talibane da zauzmu glavne gradove okruga koje još nadzire afganistanska vlada.

Ustvrdio je da talibani "neće silom" zauzeti te gradove.

Otkako su napredovala povlačenja međunarodnih snaga u svibnju, talibani su zauzeli niz teritorija u pojasu od iranske granice na zapadu do onih prema Kini na sjeveroistoku.

Pred njihovim zauzimanjem početkom tjedna tisuću afganistanskih vojnika izbjeglo je u Tadžikistan i zatražilo utočište.

U Moskvi zato raste strah da bi se islamistički ekstremisti mogli proširiti na središnju Aziju koja je Rusiji stražnje dvorište, piše Reuters.

Na konferenciji u Moskvi talibani su nastojali raspršiti takve strahove i obećali učiniti sve što mogu da spriječe operacije skupine Islamske države na svom tlu.

- Poduzet ćemo sve mjere da Islamska država ne može djelovati na afganistanskom teritoriju ... i naš teritorij neće više nikada biti korišten protiv naših susjeda, rekao je Delawar, kako prenosi Reuters.

Njegovo izaslanstvo reklo je da će talibani, koji sada nadziru dvije trećine granice s Tadžikistanom, pokušati iskorijeniti i proizvodnju opijuma.

Moskva bilježi veliki porast napetosti na granici Tadžikistana i Afganistana, objavila je agencija Interfax. Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je sve strane u afganistanskom sukobu na suzdržanost i poručilo da će odlučno spriječiti svaku agresiju na granici bude li potrebno.

Talibani su rekli da će poštovati prava etničkih manjina i svih građana Afganistana i osigurati obrazovanje u skladu s tradicijom islamskog prava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!