16:51 / 19.01.2022.

Autor: HRT/Hina

Red diplomacije, red zveckanja oružjem

Volodimir Zelenski i Antony Blinken

Volodimir Zelenski i Antony Blinken

Foto: Alex Brandon / Reuters

Sve je veći jaz između Washingtona i Moskve dok se američki državni tajnik Antony Blinken priprema za sastanak s ruskim šefom diplomacije Sergejom Lavrovom u petak u Ženevi. Jedan ga je ruski vanjskopolitički analitičar već nazvao "vjerojatno posljednjom postajom prije sudara vlakova". Na dan kada je Bijela kuća upozorila da bi ruski napad na Ukrajinu mogao početi "u bilo kojem trenutku", Blinken se u Kijevu sastao s ukrajinskim predsjednikom. 

 

- Nastavljamo jačati Ukrajinu da se obrani i jasno stavljamo na znanje cijenu koju će Sjedinjene Države i Europa nametnuti Moskvi odbaci li diplomatski put koji smo zacrtali i nastavi li s neopravdanom, ničim izazvanom, neprihvatljivom invazijom ili destabilizacijom Ukrajine - poručio je Antony Blinken, državni tajnik SAD-a.

Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine, zahvalio je njemu, predsjedniku Bidenu i američkoj administraciji na potpori, vojnoj pomoći Ukrajini te povećanju te pomoći, za koju je - kaže - siguran da će se nastaviti i u budućnosti.

- Ta pomoć ne samo da potvrđuje potporu našim strateškim planovima za ulazak Ukrajine u NATO, nego, što je najvažnije, povećava spremnost i sposobnost naše vojske, rekao je Zelenski.

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da bi Rusija u skoro vrijeme mogla pokrenuti novi napad na Ukrajinu. Diplomatima u američkom veleposlanstvu u Kijevu rekao je da Rusija "bez razloga" gomila svoje snage kod ukrajinske granice.

- Znamo da postoje planovi za povećanje broja vojnih snaga u vrlo kratkom roku i to predsjedniku Vladimiru Putinu omogućuje da također u vrlo kratkom roku poduzme daljnje agresivne akcije protiv Ukrajine.

Rusija je također premjestila vojnike u Bjelorusiju za, kako kaže, zajedničke vojne vježbe, dajući joj mogućnost napada na susjednu Ukrajinu sa sjevera, istoka i juga. Kremlj odbacuje optužbe da sprema napad na Ukrajinu te upozorava da napetosti rastu zbog dostave oružja Ukrajini, vojnih manevara i letova zrakoplova NATO-a, na što bi međunarodni partneri Rusije trebali obratiti pažnju.

Vladimir Frolov, bivši ruski diplomat i sadašnji politički analitičar, ocijenio je da se Moskva neće zadovoljiti ponudom o pregovorima za kontrolu naoružanja već će tražiti sveobuhvatnije preuređenje europskog sigurnosnog poretka.

- Susret Lavrova i Blinkena je vjerojatno posljednja postaja prije sudara vlaka. Nade su nikakve, pozicije su neuskladive, ocijenio je Frolov.

Opisujući rusko vojno raspoređivanje u Bjelorusiji kao "ogromnu eskalaciju", Frolov je iznio svoju ocjenu krize.

- Mislim da je neka vrsta vojne opcije sada neizbježna..., rekao je.

Pogledajte prilog Željka Raića:

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!