12:38 / 19.01.2022.

Autor: Dnevnik/P.F./HRT

Blinken: Rusija odabire mir ili agresiju; Rjabkov: Ne planiramo napasti Ukrajinu

Ruski tenk na vojnoj vježbi blizu Ukrajine

Ruski tenk na vojnoj vježbi blizu Ukrajine

Foto: Sergey Pivovarov / Reuters

Sve su veće tenzije između Zapada i Rusije zbog Ukrajine. SAD tvrdi da bi Rusija mogla napasti Ukrajinu u bilo kojem trenutku. Rusija odbacuje takve tvrdnje iako je grupirala oko 100.000 vojnika u blizini ukrajinske granice.

Volodymyr Zelenskiy i Antony Blinken

Volodymyr Zelenskiy i Antony Blinken

Foto: Pool / Reuters

Moskva od SAD-a ultimativno traži sigurnosna jamstva da se NATO neće širiti dalje na istok, ali pregovori su zasad bez rezultata. U međuvremenu je Kanada rasporedila mali kontingent specijalnih snaga u Ukrajini, a Britanija je Kijevu upravo isporučila protutenkovsko oružje.

Na europskoj turneji je američki državni tajnik Antony Blinken koji se u Kijevu sastao s ukrajinskim predsjednikom.

- Pokušali smo objasniti da postoje dva puta za Rusiju - pokušaj da mirnim putem, diplomacijom i dijalogom, riješi sve nesuglasice. Jasno da je to poželjniji i odgovorniji put koji bismo mi više voljeli. Ali postoji i drugi put - da Rusija odluči obnoviti agresiju, što će imati posljedice, rekao je Blinken.

video thumb

Moskva poziva Zapad da prestane naoružavati Ukrajinu

Zamjenik ruskog šefa diplomacije Sergej Rjabkov pozvao je Zapad da prestane naoružavati Ukrajinu i stanje oko europske sigurnosti nazvao je kritičnim, prenio je Interfax.

Nešto ranije Kremlj je priopćio da napetosti oko Ukrajine rastu i upozorio na dostavu oružja, vojne manevre i letove zrakoplova NATO-a, na što bi međunarodni partneri Rusije trebali obratiti pažnju.

Rjabkov je rekao kako ne vjeruje da postoji prijetnja rata velikih razmjera u Europi ili drugdje i da Moskva ne planira napasti Ukrajinu niti je osvojiti. Međutim, prijetnja da Ukrajina postane još više integrirana u NATO nešto je što izravno pogađa ruske nacionalne i sigurnosne interese, rekao je.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da se Moskva nada da će uskoro stići pismeni odgovori na njihove prijedloge o sigurnosnim jamstvima.

S druge strane, Kijev je zahvalio SAD-u na vojnoj pomoći. Nekoliko zapadnih zemalja najavilo je vojnu pomoć za Ukrajinu zadnjih dana, a Washington je objavio dodatnih 200 milijuna dolara.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!