Blinken: SAD ima vjerodostojne informacije o namjernim napadima na civile

06.03.2022.

17:15

Autor: Hina/HRT

Američki državni tajnik Antony Blinken

Američki državni tajnik Antony Blinken

Foto: Olivier Douliery / REUTERS

Sjedinjene Države vidjele su vrlo vjerodostojna izvješća o namjernim napadima na civile, izjavio je u nedjelju američki državni tajnik Antony Blinken kazavši da SAD dokumentira ta izvješća u svrhu potencijalne istrage ratnih zločina, a takvu istragu traži i Europska komisija.

- Vidjeli smo vrlo vjerodostojna izvješća o namjernim napadima na civile koji mogu predstavljati ratni zločin. A vidjeli smo i vrlo vjerodostojna izvješća o korištenju određenih vrsta oružja , rekao je Blinken u CNN-ovoj emisiji "State of the Union".

I glavni tajnik NATO-a upozorio je u petak da Rusi u napadima na Ukrajinu rabe zakonom zabranjene kasetne bombe.

- Trenutačno sve dokumentiramo, povezujemo i sagledavamo da bismo, dok pojedinci, organizacije i institucije istražuju jesu li ratni zločini počinjeni, mogli potkrijepiti njihov posao, dodao je Blinken.

Američko veleposlanstvo u Ukrajini u petak je objavilo tvit da je napad na nuklearnu elektranu ratni zločin, nakon što su ruske snage zauzele najveću europsku nuklearnu elektranu, što je izazvalo globalnu uzbunu.

Blinken nije komentirao tvit veleposlanstva, a State Department odbio je komentirati odražava li on stajalište američke vlade o tom pitanju.

Rusija, koja negira da je napadala civile i civilna područja, kampanju koju je pokrenula 24. veljače naziva "posebnom vojnom operacijom", uvjeravajući da ne kani okupirati Ukrajinu, nekadašnji dio Sovjetskog Saveza.

Prema podacima UN-a, dosad je iz Ukrajine pred ruskim napadima pobjeglo više od 1,5 milijuna ljudi, a stotine civila su ubijene.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je u nedjelju da je potrebno istražiti čini li Rusija u Ukrajini ratne zločine.

- Mislim da je potrebno provesti temeljitu istragu o tome, rekla je za CNN Von der Leyen.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!