G7 osudio napade na civile u Ukrajini, traži odgovornost za ratne zločine

04.03.2022.

23:28

Autor: V.G./Hina/HRT

G7

G7

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ministri vanjskih poslova zemalja članica G7 u petak su kazali kako su izrazito zabrinuti zbog konstantnih ruskih napada na ukrajinske civile i dodali da će oni koji čine ratne zločine za njih odgovarati.


Podsjećamo da su neselektivni napadi po međunarodnom humanitarnom pravu zabranjeni. Držat ćemo odgovornim sve koji počine ratne zločine, jedan od kojih je i neselektivno korištenje oružja protiv civila.

Ministri vanjskih poslova Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, UK-a i SAD-a pozvali su Rusiju da zaustavi napade u blizini ukrajinskih nuklearnih elektrana.

Ruske snage u petak su u Ukrajini zauzele najveću nuklearnu elektranu u Europi i diljem svijeta uzrokovale paniku. Iz Washingtona su poručili kako je postojao rizik od katastrofe, iako su službenici kasnije kazali kako je postrojenje ipak sigurno.

Ministri vanjskih poslova zemalja G7 također su dodali da će njihove zemlje nastaviti sa sankcijama koje su odgovor na rusku agresiju u kojoj, kažu, sudjeluje i Bjelorusija.

Predsjednik Putin, njegova vlada i glasači, ali i Lukašenkov režim, snose punu odgovornost za ekonomske i društvene posljedice tih sankcija, kazali su ministri u zajedničkoj izjavi.

Članice G7 obvezale su se i na povećanje humanitarne potpore Ukrajini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!