Blinken u Africi nastoji spriječiti ruski utjecaj

07.08.2022.

13:30

Autor: I.Z./HRT/Hina

Blinken u Africi nastoji spriječiti ruski utjecaj

Blinken u Africi nastoji spriječiti ruski utjecaj

Foto: Andrew Harnik / REUTERS

Američki državni tajnik Antony Blinken stigao je danas u Južnoafričku Republiku (JAR), a u sklopu svoje afričke turneje čiji je cilj spriječiti utjecaj ruske diplomacije, također će posjetiti Demokratsku Republiku Kongo (DRC) i Ruandu.

Njegova je turneja uslijedila nakon afričke turneje ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova u srpnju.

JAR je od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače zauzeo neutralno stajalište prema tom sukobu, odbijajući se odazvati pozivu zapada da osudi Moskvu.

- Blinken se sutra sastaje s ministricom vanjskih poslova JAR-a Naledi Pandor kada bi trebao objaviti novu strategiju američke vlade prema Africi, priopćila je Pretoria.

Razgovarat će se, dodaje se u priopćenju, o "najnovijem razvoju događaja vezano uz svjetsku geopolitiku".

State Department je ranije priopćio da je Blinkenov cilj pokazati "afričkim zemljama da imaju ključnu geostratešku ulogu i da su važni saveznici u gorućim pitanjima našeg vremena, od promicanja otvorenog i čvrstog međunarodnog sustava do borbe protiv klimatskih promjena, pandemija i nesigurnosti hrane".

Nakon Johannesburga, Blinken putuje u DRC i potom u Ruandu. Dvije zemlje bilježe nove napetost u odnosima, a Kongo optužuje svog susjeda da podupire pobunjenički "Pokret 23. ožujka", što Kigali opovrgava.

Prije ruske invazije na Ukrajinu, SAD je kao glavnog suparnika za prevlast u Africi vidio Kinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!