Papa uputio kritiku ruskom patrijarhu: Bog ne podupire rat

14.09.2022.

Zadnja izmjena 12:01

Autor: I.Z./HRT/Hina

Papa Franjo

Papa Franjo

Foto: - / REUTERS

Papa Franjo poručio je danas u Nursultanu da Bog ne usmjerava religije prema ratu, što je implicitna kritika ruskog pravoslavnog patrijarha Kirila, koji podupire rusku invaziju na Ukrajinu i bojkotirao je konferenciju vjerskih vođa u Kazahstanu.

Drugog dana boravka u Kazahstanu Franjo se obratio Sedmom kongresu vođa svjetskih i tradicionalnih religija, susretu koji okuplja kršćane, židove, muslimane, budiste, hinduse i druge vjere.

Kongres je obilježen upadljivom Kirillovom odsutnošću. Trebao je prisustvovati, ali je odustao. Ruska pravoslavna crkva poslala je izaslanstvo.

- Bog je mir. On nas uvijek vodi putem mira, nikada putem rata, rekao je Franjo govoreći za golemim okruglim stolom u Palači neovisnosti, ogromnoj modernoj građevini od čelika i stakla u glavnom gradu bivše sovjetske republike.

- Zauzmimo se, dakle, još više u ustrajanju da se sukobi moraju riješiti ne neuvjerljivim sredstvima moći, oružjem i prijetnjama, nego jedinim sredstvom koje je blagoslovljeno od neba i dostojno čovjeka: susretom, dijalogom i strpljivim pregovorima, rekao je.

U vremenu obilježenom pošastima rata iskorak je nužan, a on mora, braćo i sestre, doći od nas, pozvao je ne spominjući izravno rat u Ukrajini.

Papa, koji je ranije ove godine rekao da Kiril ne može biti "ministrant" ruskog predsjednika Vladimira Putina, poručio je na konferenciji: "Sveto nikada ne smije biti oslonac moći, niti moć oslonac za sveto!"

Kiril je s entuzijazmom podržao rusku invaziju na Ukrajinu, koju patrijarh vidi kao bedem protiv Zapada koji naziva dekadentnim.

Njegov stav izazvao je razdor s Vatikanom i pokrenuo unutarnju pobunu koja je dovela do prekida veza nekih lokalnih pravoslavnih crkava s Ruskom pravoslavnom crkvom.

Franjo je također rekao da, iako nasilje u Božje ime nikada nije bilo opravdano, "virusi" mržnje i terorizma neće biti iskorijenjeni bez prethodnog uklanjanja nepravde i siromaštva.

Rekao je da je vjerska sloboda ključna za miran suživot u svakom društvu i da nijedna vjera nema pravo prisiljavati druge na obraćenje.

Jorge Bergoglio je braneći "vjersku slobodu" rekao da je to "temeljno pravo koje se mora promicati posvuda" i pozivao na "buđenje od fundamentalizma koji zagađuje i nagriza sva uvjerenja".

- Vrijeme je da shvatimo da fundamentalizam prlja i kvari svaku vjeru, rekao je.

- Oslobodimo se degradirajućih i destruktivnih koncepcija koje grubošću, ekstremizmom i oblicima fundamentalizma vrijeđaju ime Božje i profaniraju ga mržnjom, fanatizmom i terorizmom, naružujući i sliku čovjeka, dodao je. 

- Samo osuđivanje ekstremizma nije dovoljno... Sve dok se nejednakost i nepravda šire, neće biti kraja virusima čak i gorim od covida, virusima mržnje, nasilja i terorizma, rekao je.

Među sudionicima skupa su veliki imam Al-Azhara, najviše institucije sunitskog islama sa sjedištem u Kairu, predstavnici različitih vjera i međunarodnih organizacija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!