10:04 / 04.07.2020.

Autor: HRT/Hina

Bolsonaro "razvodnio" zakon o obveznom nošenju maski

Foto: Sergio Moraes/REUTERS, Adriano Machado/REUTERS

Foto: Sergio Moraes/REUTERS, Adriano Machado/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Odobrio je zakon o nošenju zaštitnih maski za lice u javnosti no izbacio je odredbe o obveznom nošenju maski na mjestima poput škola, prodavaonica ili crkvi.
Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro razvodnio je zakon o obveznom masovnom nošenju zaštitnih maski za lice kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, prema službenom vladinom listu Diario Official.

Odobrio je zakon o nošenju zaštitnih maski za lice u javnosti no izbacio je odredbe o obveznom nošenju maski na mjestima poput škola, prodavaonica ili crkvi.

Prema predsjedničkoj palači formulacija koja uključuje "zatvorena mjesta na kojima se ljudi okupljaju" mogla bi voditi u ograničavanje ljudskih prava. Bolsonaro tvrdi da bi to otvorilo mogućnost da se nekoga kazni zbog nenošenja maske u vlastitom domu. S obzirom na to da nije mogao promijeniti dio zakonske odredbe o obveznom nošenju maski izbrisao je čitavu odredbu.

Brazilski parlament sada ima 30 dana da razmotri Bolsonarove prigovore i odluči hoće li poništiti njegov veto. Taj zakon ne utječe na lokalne propise o nošenju maski.

Više od 1,5 milijuna Brazilaca pogođeno je koronavirusom, a više od 63.000 ih je umrlo. Bolsonaro odbija uvidjeti razmjere i težinu epidemije i svojoj zemlji i odbacuje Covid-19 kao "slabu gripu" te oklijeva u provođenju mjera za zaustavljanja širenja bolesti.

Stoga su guverneri i gradonačelnici sami uveli mjere no mnoge su u međuvremenu ublažene. U Rio de Janeiru posjetitelji su nahrupili u barove i restorane nakon njihova ponovnog otvaranja u četvrtak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!