Borba s vatrenom stihijom u Sloveniji, Grčkoj, Španjolskoj

23.07.2022.

19:19

Autor: Tamara Marković/Dnevnik/IMS/HRT

Požar u Sloveniji

Požar u Sloveniji

Foto: Saša Miljević / PIXSELL

Požar na slovenskom Krasu i dalje bukti. Širi se unatoč velikim naporima vatrogasaca. Hrvatska im je u pomoć ponovno poslala kanader i helikopter. Požari praćeni paklenom vrućinom velik su problem i za stanovnike Grčke.


Umorni i iscrpljeni vatrogasci se danima bore s vatrenom stihijom. Stotine slovenskih vatrogasaca od umora padaju s nogu, a naznaka smirivanja požara nema.

- Uspjeli smo obraniti naselje Miren. U Renčama je teren srećom drugačiji pa se požar sporije širi. Danas nam se pridružio i lokalni DVD koji dobro poznaje područje, kazao je Matjaž Marušić, vatrogasac iz Nove Gorice.

- Povećali smo snage i na kopnu i u zraku. Lokalno stanovništvo je zadovoljno jer se pokraj svake kuće koja je u neposrednoj blizini požarišta, nalazi vatrogasna jedinica koja štiti njihovu imovinu. Trenutno im je najveća želja da se što prije sigurno vrate u svoje domove, rekao je Tarik Žigon, načelnik općine Renče Vogrsko.

Gori i kod Slavnika, 30 kilometara od granice s našom zemljom. Na terenu je i vojska, požar gase kanaderi iz nekoliko zemalja, među kojima i Hrvatske. Dok vatra divlja, evakuiraju se okolna sela.

Noć je bila prilično mirna, sve dok nije došao trenutak za evakuaciju. To je bilo strašno jer se požar primicao velikom brzinom. Nismo znali što da radimo. Vidjeli smo dimnu zavjesu. Na sreću, požar je promijenio smjer i krenuo prema vrhu brda gdje ga je ugasio kanader.

video thumb

Požari danima haraju i Grčkom. Dramatične snimke stižu s otoka Lezbosa gdje se vatra kreće prema popularnom turističkom odredištu. U središnjoj Grčkoj danas je već ujutro bilo 38 Celzijevih stupnjeva. U pregrađu Atene plamena buktinja za sobom je ostavila spaljene domove i uništene tvornice. Vatra koja je gorjela više od 40 sati, zahvatila je stotinu četvornih kilometara.

Desetodnevni toplinski val u Španjolskoj je ubio više od 500 ljudi, a požari su uništili desetke tisuća hektara šume. Dio evakuiranog stanovništva, unatoč riziku, odlučio se vratiti u svoje domove.

- Planet Zemlja proživljava klimatsku katastrofu. Jasno je da su u pozadini ovih produljenih toplinskih valova i požara klimatske promjene. Ova klimatska kriza je opasna, ali još su opasniji nemar i nijekanje očiglednoga, kazao je Pedro Sanchez, španjolski premijer.

Apokaliptični prizori su i u Kaliforniji, vatra se približava nacionalnom parku Sierra. Posljedice klimatskih promjena vidljive su i u saveznoj državi Utah, gdje je razina vode u Velikom slanom jezeru najniža u posljednjih 170 godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!